Új szemétlerakókat kapunk

Huszonhat Csongrád és Bács-Kiskun megyei település felhagyott szilárdhulladék-lerakójának rekultivációja kezdődött el uniós támogatással.

"A beruházás célja a hulladék jelentette környezeti veszély csökkentése, és az évtizedekig szeméttelepként működő területek rehabilitációja" – mondta Beke S. Tamás, a 2,79 milliárd forint összköltségű beruházás műszaki ellenőre, a munkák egyik helyszínén, a bezárt bordányi hulladéklerakónál tartott tájékoztatón szerdán.

"A tervek szerint a 2012 őszéig tartó projekt során a telepeken gyakran évtizedekig gyűlő szemetet depóniákba rendezik, tömörítik, majd az így kialakított platókra a szivárgást megakadályozó vízzáró-réteg és 40 centiméteres humusztakaró kerül. A füvesített depót a területre hulló csapadékot összegyűjtő övárokkal veszik körbe, és erdősítik" – mondta a szakember.

yd9tofl41

"A bordányi hulladéklerakó mintegy 4,5 hektáros területéről, másfél hektárra hordják össze a korábban 4-4,5 méteres magasságig is tornyosuló szemetet. A depó körül pedig négy monitoring kutat alakítanak ki, ahol folyamatosan tudják ellenőrizni a talajvíz minőségét" – tudatta a műszaki ellenőr.

A programban érintett két településről – Dócról és Baksról -, ahol a bezárt lerakók Natura 2000-es védelem alá eső területeket érintenek elszállítják az ott található mintegy 60 ezer köbméter hulladékot.

Beke S. Tamás hangsúlyozta, a felhagyott hulladéklerakók tájba illeszkedő rekultivációja lényegesen olcsóbb mint, a szemét elszállítása. Csak a bordányi telepen található 50 ezer köbméter hulladék elhelyezése egy engedéllyel rendelkező lerakóban mintegy 500 millió forintba kerülnek.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.