Top 10 kerti munka, melyet most kell elvégezni

Milyen kerti munkák várnak ránk?

A meleg idő már itt van, s néhány kerti munka ilyenkor a legideálisabb. Mit érdemes ebben az időszakban megtennünk? Mit metszünk, mit ültessünk ki?

Ha van udvarunk, minden bizonnyal tisztában vagyunk azzal, hogy szinte havonta más és más kerti munka vár minket benne, melyeknek megvan a maga ideális időszaka.

Az mostani kerti munkák közül az alábbiakat fontos elvégeznünk.

1.Ültessünk nyáron virágzó növényeket: ha még nincsenek, mindenképp érdemes ültetni őket. Fontos azonban előkészíteni a talajt és meggyőződni a jó vízelvezetésről, hogy megóvjuk a virághagymákat a rothadásról. Erős hajtásokkal kell rendelkezniük.

A kerti munka nem csupán fárasztó, de az ízületeket is rendkívül megterheli. Korosztálytól függetlenül fokozottan így van ez tavasz elején, a téli pihenő után. 

Kertészkedjünk ízületkímélő módon

2.Metsszük meg a tavasszal virágzó növényeket: az áprilisi kerti munkák között nem hanyagolandó teendő a virágzás után megmetszeni a bokrokat, fákat. Az évelők számára ez előnyös: kevesebb virágjuk lesz, de jobb minőségük.

3.Akasszunk fel szép virágokat! A függő kosárban pompázó virágok látványa csodás, s igazi tavaszi hangulatot teremt. A megjelenést különösen szépíthetjük, ha ciklámenek és fehér violák is vannak a kínálatban. Felaggatás előtt érdemes meglocsolni őket és várni pár napot.

4.Ha van tavunk, szánjunk kellő időt és figyelmet kellékei tisztítására. Ne feledkezzünk meg a víz alatti növények ellenőrzéséről, s a szélsőséges vízi növényekről sem, melyek ételt és lakóhelyet biztosítanak vízi állatoknak, rovaroknak. A nagyobb vízi növényeket lassan felszabaduló műtrágya tablettával is lássuk el.

Foto:123rf.con

5.Gondoljunk a kerti munkák között az évelőkre és az egynyári növényekre is. Ebben a hónapban érdemes ugyanis elültetni az egynyáriakat, valamint az évelő szabadföldi növényeket.

6.Csomagoljuk ki a páfrányokat: az egzotikus növényeket meg kell szabadítani védőcsomagolásuktól az áprilisi kerti munkák során. Máris látni fogjuk, hogy szinte szétfeszítik azt. A páfrányok védett, párás és árnyékos helyen bőségesen szaporodnak.

7.Rakjuk ki a madáretetőt: nagyra fogják értékelni a madarak, hogy rendelkezésükre bocsátunk magvakat, ám egyben elkezdhetünk méhecske-barát virágokat és cserjéket is nevelni.

Foto:123rf.com

8.Vessünk el vadvirágot! Érdemes az organikus gyep használata, vagy olyan füves területé, mely inkább egy rétre emlékeztet. Nem organikus gyepünket könnyen szervessé változtathatjuk, ha az április kerti munkák sorában egyszerűen hagyjuk kicsit elburjánzani: legyen a természetnek több tere! Füvet nyírni lehet, de nem kell olyan rendszeresen.

9.Ki a zöldségekkel! A fiatal zöldség növények és palánták még jól vannak ilyentájt, de még takaró alatt kell tartani őket. Ültessük ki befedve a paradicsomot, kerüljön a földbe a fokhagyma, hagyma, mogyoró és burgonya. Ahogyan nőnek a fiatal növények, tartsuk távol őket az erős csapadéktól és széltől, s takarítsuk be őket, ha már készen állnak.

Foto:123rf.com

10.Kezdjük el kiszedni a csúnya gyomokat: hetente egyszer nem árt átnézni, hogy áll a kert és megszabadítani azt a gyomoktól. A mulcs még finoman, de egyenletesen legyen leszórva. Minden gyomor kontroll alatt lehet tartani gyomirtó nélkül, ám a mélygyökerűeket nehéz felszámolni, ilyenkor szükség lehet egy kis beavatkozásra ismételt vágás, kézi húzás formájában.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.