Termelj áramot munka közben!

Az eddigi megoldásoktól eltérően nem kell biciklit tekernünk, ahhoz hogy áramot termeljünk. Egyszerűen csak ülni kell egy speciálisan kialakított íróasztal mellett, és dolgozni

Az Unplugged nevű koncepció lényege, hogy az eddigi megoldásoktól eltérően nem kell biciklit tekernünk vagy hasonlóan aktív tevékenységet végeznünk ahhoz, hogy munka közben termeljünk áramot. Nem kell más tennünk, mint egyszerűen ülni egy speciálisan kialakított íróasztal mellett, és dolgozni.

Eddi Törnberg svéd tervezőhöz kötődik az Unplugged, mely egy íróasztalból, egy hozzá tartozó székből, speciális szőnyegből, és egy virágból áll. Az okos találmány a folyamatos testmozgás és a test által leadott hő révén generál elektromos áramot, és táplálja az olyan berendezéseket, mint a laptop, a lámpa, és egyéb eszközök.

szoba

A szék fémből készült, és az ülőlap felső része átveszi a test hőjét, miközben az alsó felület hideg marad, köszönhetően a speciális fémszálas bevonatnak. Az elektromosságot a Seebeck Effektus révén állítja elő az ülőalkalmatosság, melyben akkor keletkezik töltés, ha egy anyag egyik oldala forró vagy meleg, miközben a másik hideg.

A másik eszköz, melynek segítségével elektromosságot generál az Unplugged, nem más, mint az íróasztal alatt található szőnyeg, mely piezoelektromos kristályokat tartalmaz. A szőnyeg akkor szolgál éltető energiával, ha nyomást gyakorolnak rá. Minden egyes mozdulat, legyen az a legkisebb lábmozgatás, vagy a széken történő hintázás és a szék mozgatása, áramforrásként szolgál.

napiotthon_energia

A harmadik és egyben utolsó áramforrás egy cserepes növény, mely nem emberi ráhatással termel elektromosságot, hanem a krumplikhoz hasonlóan akkumulátorként funkcionál.

Törnberg elmondta, hogy „az elméletéhez Harriet Beecher Stowes idézete – ‘Az emberi természet mindenekfelett lusta’– adta az inspirációt és a hitet ahhoz, hogy néhány embernek megvan az akarata, az érdeklődése, és az energiája ahhoz az erőfeszítéshez, hogy elérjék a fenntartható társadalmat”.

Forrás: