Telelő yukka pálma

Külföldi nyaralások során szívfájdalommal, vegyes csodálattal tekintünk a mediterráneum gyönyörű növényeire. Pedig az egzotikus szépségek nagy része kisebb-nagyobb törődéssel nálunk is honosítható.

Egzotikus növényeket termeszteni különleges élmény. Közülük az egyik legnépszerűbb és a legkevésbé kényes a yukka, azaz a pálmaliliom. A megfelelően gondozott yukka gyönyörű és karaktere az egész szobát és kertet uralja.

Az Észak-Amerika sivatagos területein edződött növény jól bírja a szárazságot, forróságot, extrém UV sugárzást. Sivatagi növény lévén imádja a fényt, napos, déli fekvésű helyre ültethető. Bármennyire is szeretjük kertünkben látni egzotikus kedvencünket, általában biztonságosabb, ha nem véglegesen telepítjük ki. Ha gyakran előfordulnak -7 C alatti hőmérsékletek, jobb, ha egy nagyobb méretű, jó vízáteresztő képességű tartóban ültetjük a kertbe és télen a lakásban tartjuk. Általában nem is az alacsony hőmérséklet, inkább a nyirkosság, és a yukkák koronájába kerülő nedvesség a probléma. Télen semmiképp se tápsózzuk és a túl meleg szoba sem jó neki, mert könnyebben tetvesedhet. Van néhány kifejezetten télálló típus, aminek előnye a fagyállókhoz képest, hogy nem csak a hideget, hanem a csapadékos, szeles, zord téli időjárást is átvészeli. Leginkább törzses és törzs nélküli fajtákat különböztetünk meg, de azon belül is sokféle létezik. A legnépszerűbbek:

yucca, növény

Hesperaloe parviflora, azaz piros yukka: 1,5 méteres piros virágjával hívja fel magára a figyelmet. Élénkzöld levelek vannak, nincs törzse, idővel elbokrosodik. Fagytűrő.

Yukka aloifolia: Védett helyen, csapadék védelemmel kint is teleltethető.

Yucca elephantipes: Nagyra növő típus, csak a lakásban teleltethető.

Yucca baccata: Télálló, sőt igazi túlélő! Rendkívül mutatós, idővel kis törzset nevel.

Yucca carnerosana: -20 fokot is tűrő (fagytűrő), 6-8 méteresre is megnövő, széles, robosztus barna törzset fejlesztő, impozáns típus.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.