Szív- és érrendszer: mégis előnyös a tej?

Napi három tejtermék ajánlott az egészség érdekében

Ha bármikor is felmerült bennünk, vajon mennyire egészséges a tej, íme a válasz: egy megfigyeléses tanulmány szerint a teljes tejtermékek, valamint a szív- és érrendszer egészsége között meglehetősen előnyös az összefüggés.

Megváltoztathatja az eddigi ajánlásokat egy új kutatás eredménye. Mostanáig a felnőtteknek napi három, alacsony zsírtartalmú tejterméket ajánlottak a szakemberek – konkrétan az Amerikai Szív Szövetség és az USA mezőgazdasági minisztériuma. A tejtermékekben ugyanis nagy mennyiségben található telített zsírsav, mely növeli az LDL („rossz”) koleszterinszintet, s ez veszélyt jelenthet a szív- és érrendszerre nézve.

Egy új kutatás azonban most felülírhatja ezt. A nagyszabású, megfigyeléses tanulmány ugyanis, mely több mint 130 ezer felnőttel készült 21 ország bevonásával, kiderítette: a teljes tejtermékeknek pozitív hatásuk van a szív- és érrendszerre, s csökkenti a szívbetegségek, valamint az elhalálozás kockázatát.

A tanulmányhoz a kutatók 136.384 embernek küldtek ki kérdőívet a nyomonkövetési időszakban, vagyis 9,1 év alatt. Az alanyokat étkezési szokásaikról kérdezték, 35 és 70 éves kor között. Tejtermékekből elsősorban tejet, sajtot és joghurtot fogyasztottak. A tanulmány esetében egy adag tej vagy joghurt 244 grammot jelentett, a sajtnál 15 grammot.

A kutatócsapat az önkénteseket négy csoportba tette, fogyasztásaik alapján. Az egyikben egyáltalán nem ettek tejterméket, a másikban csak egy adagot naponta, a harmadikban 1-2 adag tejtermék fogyott egy nap alatt, míg a negyedikben több mint 2 adag.

Miután a tanulmány véget ért, kiderült, hogy a legtöbb tejterméket fogyasztó csoportban nem nőtt meg a bármilyen okból történő elhalálozás kockázata, sőt kevésbé volt jellemző, hogy szív- és érrendszeri betegség miatt elhunytak volna, stroke vagy súlyos szívbetegség alakult volna ki náluk.

A kutatók arra is rájöttek, hogy azoknál, akik teljes zsírtartalmú tejterméket ettek, még alacsonyabb is volt a kardiovaszkuláris betegségek esélye.

„Felfedezéseink azt támasztják alá, hogy a tejtermékek fogyasztása előnyös a szív- és érrendszeri betegségek elkerülése, valamint a halál kockázatának csökkentése érdekében – különösen az alacsony- és közepes jövedelmű országokban, ahol a tejtermékek fogyasztása jóval kisebb mértékű, mint Észak-Amerikában és Európában” – összegezte megállapításaikat dr. Mahshid Dehghan, a tanulmány vezető szerzője.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.