Segítőkész növényvilág: tusoláshoz szilárd testápoló

Egyre kedveltebbek azok a testápolók, amelyeket fürdés közben használhatunk. Ebből készíthetünk szilárd változatot is, melyről a test melege hatására oldódik le a használathoz szükséges mennyiség.

Tusolás közbeni szilárd testápoló

Hozzávalók: 40 g shea vaj, 50 g kakaóvaj, 30 g méhviasz, 90 g mandulaolaj, 6 csepp levendulaolaj, 3 csepp ylang-ylang olaj.

A hozzávalókat együtt megolvasztjuk, hozzáadjuk az illóolajokat és formába öntjük. Érdemes szilikonformába tenni, mert abból kihűlés után könnyen eltávolítható. A shea vaj többszörösére növeli a bőr vízfelvevő képességét, a kakaóvaj tele van tápanyaggal, a méhviasz pedig vitaminnal és további előnye, hogy számos fertőzéseket gátló hatóanyag található benne.

A téli időszakban a kéz fertőtlenítése is fontos, akár nap közben többször is, hiszen számos megbetegedés terjedését előzhetjük meg ezzel, melyeknek kedvez a hűvösebb, nedvesebb, tehát az ekkor jellemző időjárás.

Kézfertőtlenítő krém

Hozzávalók: 1 dl alkohol, 1 dl Aloe vera gél, 2 dl desztillált víz, 10 csepp citrom illóolaj, 10 csepp teafa illóolaj, 5 csepp rozmaring illóolaj.

Az alkoholba keverjük el az illóolajakat, majd tegyük bele az Aloe gélt és jól rázzuk össze a keveréket. Amikor nincs lehetőségünk rendszeresen kezet mosni, kézfelületünket akkor is egyszerűen megtisztíthatjuk ezzel, lecsökkentve a fertőző betegségek terjedésének lehetőségét. A 60 százalékos töménységű alkohol már önmagában is fertőtlenítő hatású, de ez jelentősen szárítja is a bőrt. Ezért célszerű inkább kisebb töménységű alkoholt illóolajokkal keverten használni kézfertőtlenítésre. Így a hatás sem marad el, és a bőrünknek sem ártunk vele.

A legjobb fertőtlenítő hatású illóolajok a citrom, geránium, teafa, levendula, rozmaring, boróka, vagy eukaliptusz.

kézápolás

Elkészült a  Herbáció magazin eddigi 12 évének legjobb receptjeiből a válogatáskönyv „Segítőkész növényvilág” címmel.
Mindhárom kiadvány kapható az újságárusoknál. www.herbacio.hu

Forrás: edenkert.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.