Óvatosan velük! – Gond is lehet az illóolajokból

Allergiás reakciót és életveszélyt is okozhat a túlzásba vitelük

Az illóolajokat általában természetes gyógymódként használjuk és ajánljuk, mely számos problémára jelenthet megoldást, hozhat enyhülést. Lehetséges azonban, hogy ártalmas hatás is tulajdonítható nekik?

Az illóolajok alkalmazása hosszú idők óta kellemes és hatékony természetes gyógymódnak számít.

A wellness-szakértők évek óta ajánlják őket, mint ártalmatlan módszereket mindenre, kezdve a bőrirritációtól a hangulatjavításon át az autizmusig vagy a kognitív hanyatlásig. Biztonságosan fogyaszthatók és szabadon alkalmazhatók.

A 47 esztendős, kanadai Stacey Haluka, író és az illóolajok motiváló képviselője naponta alkalmazta a citrus olajat méregtelenítőként, valamint bőrére stresszcsökkentő levendulát is kent. Amikor alkarján halvány kiütések jelentek meg, felkereste az illóolajat forgalmazó kereskedőt, aki azt mondta, ez normális detoxikáló reakció és arra biztatta őt, hogy kenje be tömjénnel a karját.

illóolaj

Pár hónapon belül azonban a kiütések a nyakán és a hasán is megjelentek. Végül a sürgősségi osztályon kötött ki, mert a szemei bedagadtak, hólyagok keletkeztek az arcán. Az orvosok gyorsan szteroidos kezelést adtak neki. Megállapították, hogy súlyosan allergiás az illóolajokra. Stacey Haluka 4 évvel később is szenved még bizonyos tünetektől, máig érzékeny rájuk. Óvatosan kell megválasztania kozmetikai termékeit. Jelenleg perli a céget, amely eladta neki az illóolajokat.

Nem ő azonban az egyetlen, akivel ilyesmi történt. Egyre több ember fordul kémiai sérülésekkel, allergiás reakciókkal, légzési problémákkal és egyéb mellékhatásokkal orvoshoz, a népszerű illóolajokkal összefüggésben.

Azok körében, akik szívesen fordulnak a természetes gyógymódok felé, elterjedt az illóolajok alkalmazása, s a forgalmazók általában úgy adják elő, hogy ezeknek mellékhatásaik sincsenek. Az emberek kútfőből használják ezeket az olajokat, amelynek sajnos néha megvan a rossz következménye.

Az illóolajok mögött határozottan hiteles tudomány áll, azok előnyei egyértelműek. Ugyanakkor okosan kell választani, válogatás nélkül bármire alkalmazni őket nagy hiba.

Az illóolajok hatásait ősidők óta ismerik az emberek, gyógyításra borogatásként, gőzként vagy kivonatként használták azokat. Manapság a hozzáértők a bőrre kenve alkalmazzák, az összetevőket ugyanis beszívja a bőr és bejutnak a véráramba. A levegőből beszippantva is jótékony hatásúak – stimulálják a központi idegrendszert.

A mögöttük álló kutatások azonban meglehetősen szűkösek, a kutatók csak a közelmúltban kezdtek tesztelni egyes termékeket emberi kísérletek keretében. Egyre több tanulmány mutat rá a működésükre, ezért a kórházak és klinikák is egyre növekvő számban alkalmazzák őket, stressz-csökkentésre, fájdalom és hányinger enyhítésére, fekély-megelőzésre.

Azok például, akik belélegezték a gyömbér, menta, fűszerpaprika és kardamom egyvelegét, kevésbé küzdöttek műtét után hányingerrel. A kortizol stressz hormon szintjét a levendula olaj csökkenti, a citromfű aroma pedig enyhíti stresszes esemény előtt a szorongást. A teafa és az oregánóolaj képes küzdeni a mikrobákkal, ezért gomba és korpa ellen igen hasznos ezen illóolajok hatása.

A probléma az, hogy a cégek túlbecsülik az olajok előnyeit és alulbecsülik az esetleges kockázataikat.

Az amerikai FDA már 2014-ben kiadott közleményt, miszerint a cégek nem szabad azt állítani, hogy az illóolajok gyakorlatilag mindenre jók, herpesztől az Eboláig. A nem tájékozott felhasználók rosszul alkalmazhatják az illóolajokat – ezt jól szemlélteti az Atlanti Aromterápiás Intézet szakembereinek jelentése, mely 2013 óta gyűjtött olyan eseteket, ahol illóolajok okoztak bajt – több mint 268-szor. A tünetek közt volt enyhe kiütés és anafilaxiás sokk is, mely életveszélyes. De akadt, akit belső égés gyötört, más hüvelygombát kapott.

Mindezek miatt érdemes tudni, milyen reakciót válthatnak ki bizonyos összetevők.

Az olajokat nem szabad lenyelni. Kölcsönhatásba léphetnek gyógyszerekkel és allergiás, sőt mérgező reakciót válthatnak ki.

A teafaolaj, zöldfenyő, kámfor nagyobb mennyiségben alkalmazva torok duzzanatot, felgyorsult szívverést, hányást, még rohamok is okozhat. Az eukaliptusz és a borsmenta illóolajokban fenol van, mely irritálhatja a légutakat, különösen babáknál.

A citrus olajok furokoumarint tartalmaznak, mely kémiai égési sérülést okozhat, ha napfénynek tesszük ki a bőrfelületet.

A levendula- és a teafa olajok ösztrogén-szerű és tesztoszteron-gátló tulajdonságokkal bírnak, így ha túl sokat használjuk őket, rendellenes mellnövekedést okozhatnak a fiatal fiúknál.

Tinédzsereknek és gyermekeknek a szakemberek nem is javasolják az illóolajok alkalmazását.

Terhes nőknek pedig azért nem, mert még a bőrről felszívódva is bejuthatnak a méhlepénybe és hatással lehetnek a gyermek fejlődésére. Várandósság alatt mindenképp szakember véleményét kell kikérni, milyen olajokat alkalmazhat a kismama.

Gondot jelent az is, hogy ha valaki egyszer érzékeny lett egy olajra, az könnyen úgy maradhat.

Nagyon fontos tehát tájékozódni és mindenek előtt nem túlzásba vinni az illóolajok alkalmazását.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Egy válasz

  1. Parabén para | Dodó Sapiens

    […] figyeltek meg (levendula, teafa), de ez kb.annyira jelentős, mint a parabéneknél. A méhlepényen is átjuthatnak, ezért szakembert kell megkérdezni, hogy mit lehet használni várandósság alatt és mit […]

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.