Örök nyugalom öko módon

Ha el kell mennünk, miért ne választhatnánk ennek a legtisztább és legzöldebb formáját? Búcsúzó a zöldben, zölden.

Évente több mint 50 millió ember távozik el közülünk. A búcsúztatás a tiszteletünk és szeretetünk kifejezése az eltávozott személy felé. A hagyományos hamvasztás jelentős környezetterhelő hatással jár, viszont ma már léteznek kifejezetten öko-temetések, hogy ne csak a halottat, hanem a környezetünket is tiszteletben tudjuk tartani.

Az első lépések

Ma még nincs nagy hagyománya a környezetbarát temetkezésnek, annak ellenére, hogy egyre több ember kívánsága, hogy úgy távozzon el az élők sorából, ahogy élni próbált. Összhangban a környezettel, természetbarát módon. Az első teendő tehát, felkutatni, hogy melyik temetkezési vállalat tudja megadni nekünk ezt és megnézni, milyen alternatívákat kínálnak.

toll

Végakarat

A családtól és a barátoktól való búcsúzás nagyon nehéz feladat, ahogy az itt maradtak számára sem könnyű elfogadni a tényt, hogy egy számukra fontos ember távozott el. Nagy segítséget jelent nekik, ha tisztában vannak vele, mi a halott végakarata, így -bár ezzel nem szívesen terheljük gondolatainkat – a leghelyesebb, ha előre leszervezzük és leírjuk milyen temetést szeretnénk. Mindezt hivatalos formában, okiratokban is rögzíteni tudjuk.

Zöld hamvasztás

Bár első hallásra nem gondolnánk különösebben környezetbarát eljárásnak a hamvasztást, hiszen az égés minden esetben környezetszennyező, különösen, ha mérgező anyagok is jelen vannak. Ebben az esetben főként a balzsamozás okoz problémát. Mára viszont a krematóriumok jelentős lépéseket tettek a káros anyagok kibocsátásának megszűntetése érdekében. Tehát, ha ragaszkodunk ehhez a módhoz, biztosan sikerül megtalálni a legzöldebb megoldást.

shutterstock_101287752

Természetes úton

A környezettudatosság legfőbb része a körforgásban való gondolkodás. A halál sosem jelent végső búcsút, hanem egy új lét kezdetét egy teljesen más formában. Így a hagyományos temetkezések során alkalmazott technikák ugyan képesek lassítani, de nem képesek megakadályozni az egyesülést természettel. Éppen ezért a környezetvédelem mellett elkötelezett emberek számára számtalan mellőzhető része van ennek a folyamatnak. A keményfából készült koporsók helyett a bambusz vagy juta koporsók és a balzsamozás nélküli temetkezés kerül előtérbe.

Élő emlék

A gyászolók számára fontos, hogy legyen egy hely, ahol meglátogathatják az elhunytat és megemlékezhetnek róla. Igazán remek alternatívája az emlékműveknek, ha a márvány sírkövek helyett természetes módon állítunk emléket. Egy fa vagy bokor elültetése és növekedése szimbolikus jelképe, hogy csupán az életének egy szakasza zárult le a szerettünk számára.

Forrás: