Mezítláb a parkban

Tabajdon a közelmúltban megnyílt az ország első Mezítlábas parkja.

A huszonegy szakaszból álló útvonal mintegy fél óra alatt végig sétálható, természetesen mezítláb. Néhol kellemes, néhol bizony komoly “kihívás” a sétálgatás. A körülbelül nyolcszáz méter hosszú sétaút a falu főteréről, a Nepomuki Szent János szobortól indul. Az üdvözlőtábla szerint, aki leveszi a cipőjét és végigsétál az ösvényen, annak az út végére egészséges, egyenes lesz a tartása, és nem csupán a lába, hanem egész szervezete is felfrissül.

6651Az európai uniós – AVOP Leader – támogatással, az önkormányzat hozzájárulásával, valamint a helybeliek 1500 önkéntes munkaórájának eredményeként elkészült, mintegy másfélhektáros parkban 20-20 méteren alakították ki a különböző járófelületeket. A látogatók azontúl, hogy élvezhetik a mezítláb járás élményét, megtapasztalhatják azt is, hogy milyen érzés a különböző felületeken közlekedni cipő nélkül.

Az első szakasz a kevéssé kellemes bazalt. A bazaltjárás “kihívása” után igazi megváltás az azt követő agyag, mely viszont a lábujjakat teszi meglehetősen próbára. Ezután kellemes, hűs vizű patak medrében frissíthetjük lábunk vérkeringését, majd tőzeg-ágyás fogadja az addigra már igencsak sajgó talpakat.

666
Az egyik szakaszon kukoricacsutkán masszíroztathatja lábát a sétáló, utána a finom szemű kvarchomok simogatja a talpakat, majd a hasábfa út, és végül a fahasáb út következik. Mindkettő a környékbeli erdők akácfáiból készült. Egy meredek cölöplépcső a Szabadság-hegyre vezet föl, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Váli-völgyre.

Az utolsó szakaszon már nincsenek komoly meglepetések: a fenyőkérgen kifejezetten kellemes a séta, és a cölöp- és a farönk út sem gyötri már meg annyira a lábakat. A természetes talpmasszázs túra lépcsőre szórt folyami kaviccsal zárul, néhány méterre a kiindulási ponttól.

Forrás: