Lassú halált okoz az iraki háború

Egy háború nem csupán az embereket tizedeli, hanem a természetet is pusztítja. A környezetrombolás mértékét a legmegdöbbentőbb levegőszennyezési adatok támasztják alá.

Irakban a becslések szerint 250-600 millió tonna széndioxid szabadult fel 2003 óta a harcok során. Ám ez eltörpül ahhoz képest, hogy egy kisebb nukleáris összetűzésben körülbelül 690 millió tonna káros széndioxid kerülhet a légtérbe. Egy háború szörnyű tragédiákat és a gazdaság teljes összeomlását okozza, ám ezeken túl rendkívüli környezetrombolást is végeznek a harcok és a légitámadások, és persze a káros gáz-kibocsátás is óriási.

Irakban például a becslések szerint 250-600 millió tonna széndioxid szabadult fel 2003 óta a harcok során. Ám ez eltörpül ahhoz képest, hogy egy kisebb nukleáris összetűzésben körülbelül 690 millió tonna káros széndioxid kerülhet a légtérbe.

Amikor valahol háború van, akkor a legtöbben az emberi áldozatokra és a tragédiákra gondolnak és csak nagyon keveseknek jut eszébe, hogy egy háborúnak milyen hatása van a globális felmelegedésre. A modern háborúk pedig rendkívüli energiákat használnak fel és így óriás mennyiségben szabadulnak fel káros gázok.

Természetesen pontosan lehetetlen felmérni, hogy az iraki háború kirobbanása óta mennyi széndioxid juthatott a levegőbe, ám egy brit akadémiai becslés szerint egy kisebb nukleáris összecsapás körülbelül 690 millió tonna széndioxidot eresztene a légkörbe, miután városok semmisülnének meg.11513De ahhoz, hogy a szennyezés óriási legyen, nem kell, hogy nukleáris háború törjön ki. A tudósok ezúttal abból indultak ki, hogy az iraki offenzíva 2003-as indulása óta az amerikaiak 1.3 trillió dollárt költöttek az iraki offenzívára és további 600 milliót pedig a megsérült katonák egészségügyi ellátására.

Valószínű, hogy a káros gáz kibocsátás növekedése az anyaföldön is jelentkezik a hadiipar felfokozott termelésében és az egészségügyi háttérfeladatok ellátásában, a háborúban pedig még fokozottabban. Feltételezések szerint az amerikai offenzíva hatására 160-500 millió tonna széndioxid szabadulhatott fel, míg az egészségügyi ellátásoknál 80 millió tonna.

Ha ehhez csak 1 százalék plusz kibocsátást teszünk, akkor az összehasonlításként annyi szennyezést jelent, mintha egész Nagy Britannia lakossága háromszor ülne repülőre, hogy oda-vissza utazzon London és Hongkong között. Az iraki háborúban becsült káros széndioxid kibocsátáshoz a tudósok nem adták hozza a robbantások és bombázások káros hatását.

Forrás: