Környezettudatos tudatlan nők?

Egy nemrég közzétett amerikai kutatás eredményei szerint a nők jelentős része rendkívül fontosnak tartja a környezetvédelmet, és nagy részük hajlandó lenne többet költeni a környezetbarát erőforrások használatáért.

Ugyanakkor energetikai kérdésekben a tudásuk meglehetősen hiányos, és alapvető információkkal nincsenek tisztában.

A Women Impacting Public Policy (WIPP) és a Women?s Council on Energy and the Environment (WCEE) megbízásából készült kutatás eredményei szerint az amerikai nők úgy vélik, hogy az országnak a tiszta, környezetbarát energiaforrások használata felé kell elmozdulnia. Ugyanakkor úgy tűnik, nincsenek tisztában a jelenleg használt energiaforrások hatásaival és a globális felmelegedést kiváltó okokkal.14310A nyolcszáz 18 év feletti nő megkérdezésével készült felmérés szerint gyakorlatilag minden megkérdezett úgy nyilatkozott, hogy igyekszik spórolni otthona áramfogyasztásával. Lekapcsolják a villanyt, ha nem tartózkodnak a szobában, kikapcsolják a nem használt készülékeket, energiatakarékos izzót vásárolnak, vagy kevesebbet használják a légkondicionálót.

Az amerikai nők 57 százaléka elfogadhatónak tartaná a közüzemi díjak összegének emelkedését, amennyiben háztartásuk energiaigényét tisztább energiaforrások használatával elégíthetnék ki. A környezetbarát energiaforrások közül kiemelkedően a nap- és a szélenergia használatát támogatják. Mintegy 90 százalékuk úgy véli, hogy ezen energiaforrások nagyobb arányú alkalmazására lenne szükség.

14312

Bár zöld szemléletmódot képviselnek, többségük alapvető energetikai kérdésekkel nincs tisztában: alig 7 százalékuk tudja például, hogy az Egyesült Államokban minden más kibocsátót megelőzve az áramtermelő erőművek járulnak hozzá a legnagyobb mértékben a globális felmelegedéshez. Emellett a megkérdezettek 31 százaléka nem tudott választ adni arra a kérdésre, hogy mi a globális felmelegedés elsődleges kiváltó oka, 24 százalékuk pedig tévesen úgy véli, hogy a jelenség elsősorban az autók nagy számának köszönhető.

Amikor a felsorolt lehetséges okok közül kellett választani, a megkérdezett nők mintegy kétharmada helyesen a szén-alapú erőművek gázkibocsátást jelölte meg az éghajlatváltozás okaként. Igaz, 54 százalékuk tévesen ugyanezt gondolja az atomerőművekről is, amelyet egyébként sokan közülük, szintén tévesen az egyik fő légszennyezőként is azonosítanak, írja az ELTE TÁTK Hírlevele.

Forrás: