Hűset és hangulatot! – De mi kerüljön a kertbe?

Egy kert nagy érték. Nemcsak nyugalmat biztosít a hétköznapokban, de a családi- és baráti összejövetelek ideális helyszíne lehet. A nagy kérdés az, hogyan nézzen ki a kertünk?

Vannak emberek, akik ösztönösen tudják, mi és hogyan mutatna jól otthonunkban, kertjükben, mások azonban nehezen igazodnak el akkor is, ha már végiglapoztak jó néhány magazint, vagy többször is látták ismerőseik udvarát, kertjét.

A kert típusától, méretétől függően néha valóban nehéz eldönteni, milyen típusú növényekkel, kiegészítőkkel tehetnénk azt mutatósabbá, hangulatosabbá, no meg jól használhatóvá. Az esztétikus „berendezés”, no meg a dekoráció jelentős szerepet játszik abban, mennyire lesz szép és hívogató egy kert.

Mire kell figyelni a megtervezésénél? A kert nagysága, formája, talaja, klímája igen fontos, hiszen ezek miatt egyáltalán nem mindegy például a választott növények típusa. Íme néhány hasznos tipp, amelyekkel a legjobbat hozhatjuk ki kertünkből!

1.A fű

Ha korábban lakásban laktunk, nem kertészkedtünk, a megfelelő fű kiválasztása és telepítése sem látszik előre könnyű feladatnak. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, érdemes szakemberre bízni, aki speciális alapot fektet le, melyre majd a fű kerül.

garden-landscape

A fű fajtájának kiválasztása a hely klímájától is függ. Amennyiben többnyire hűvös lakóhelyünk klímája, a réti perje minden fajtája, a cérnatippan, a csenkesz például jó választás. Meleg, párás klímához jobban illik az ún. Bahia fű, Buffalo fű, a Centipede (Eremochloa ophiuroides) vagy a Bermuda fű.

2.Növény ültetés

Egy kert aligha mutat jól különböző növények nélkül. Ha inkább fákkal, cserjékkel, bokrokkal ültetnénk be a kertet, azt ugyanúgy megtehetjük, mint ha főleg virágokkal halmoznánk el. Egy kellemes egyensúly azért nem árt. Mindig tartsuk észben, hogy árnyékra is szükségünk lesz, ezért a fák elengedhetetlenek, legalább néhány darab!

fű

Petúniákat érdemes ültetni a kert széleire, keverhetünk más-más színeket is. A kapaszkodó növények remekül mutatnak a házfalon is, így például a rododendron vagy a bugenvillea. Remekül terjednek, ezért célszerű ezeket választani.

A rózsák és a százszorszépek a kert közepén mutatnak a legjobban. A cserjék, mint amilyen a trombita alakú virágos, a bürök, az orgona a bejáratnál vagy a kert leülős részén nyújtanak ideális környezetet, de egy nagyobb méretű cserje a kert közepén is szépséges látvány.

3. Kavicsok és téglák

Mindkettőt előszeretettel használják az emberek a kertekben, ugyanis kiválóan határolható körül velük a virágoskert, egyúttal mutatós dekorációk is. Ezeket olyan helyekre rakjuk, amelyeken nem járkálunk állandóan keresztbe. A téglás körülhatárolással rusztikus hatást is elérhetünk. Ha egy bizonyos színt szeretnénk, be is festhetők. A szegély alakját, mélységét mi döntjük el. Ha lépcsőzetes formában rakjuk le őket a földbe, akár a tetejükön is állhatnak virágos cserepek.

modern-garden-pond-lake-ideas

4.Víz a kertben

A víz jelenléte, a víz csobogása mindig megnyugtató! Egy apró szökőkút kiválóan mutathat a kertben – mindenképp középre kerüljön, akármilyen formát is adunk neki. A legegyszerűbb a széles, terrakotta színű tálca alapra helyezett szökőkút, melynek alapját kavicsokkal, színes kövekkel telerakhatjuk. Egy apró vízpumpával már meg is oldható a víz megnyugtató csobogása.

5.Terrakotta kiegészítők

A terrakotta igen népszerű a kert-dekorálásban. Helyezhetünk ilyen színű, méretes vázákat a kertet határoló falhoz, kerítéshez, sőt virágokat is beleültethetünk. Az aranyfa (forsythia), a virágzó mandula, a gardénia, az arany bambusz remekül mutat benne. Akasszunk fel szélharangokat az ülőrészen vagy a kert bejáratában. A madaraknak akasszunk ki kis vizes tálkákat, hogy odacsalogassuk őket. Lámpák, kis égők tárolására ugyancsak jól jöhetnek a terrakotta kiegészítők, vázák, tálak.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.