Húgyutak problémái – 4 tipp, milyen gyógynövény segít

A csalántól a pitypangig

A húgyúti gondok cseppet sem tartoznak kellemes tapasztalataink közé – nemcsak fájdalmat okozhatnak, de mindennapi tevékenységeinkre is hatással vannak.  Gyógynövények szerencsére rendelkezésünkre állnak, melyekkel felvehetjük a harcot ellenük.

Számos egészségügyi probléma esetén ajánlottak a természetes megoldások. Így van ez a húgyutaknál előforduló gondoknál is – érdemes kipróbálni az alábbi gyógynövényeket, hogy a fertőzéseket és egyéb problémákat kiküszöböljük.

A húgyutak tisztítása ilyen esetekben elsődleges.

Ebből a célból tökéletes az orvosi medveszőlő. Nemcsak a húgyutakat, a veséket is tisztítja, csökkentve egyben a gyulladást. Hagyományosan a vesekövek kezelésére is alkalmazták, s ígéretesnek tartják a hólyagrák kezelésében a gyógynövény arbutin-tartalmát. Fontos ugyanakkor a javasolt dózis betartása.

Fogyasztásához 1 teáskanálnyi szárított orvosi medveszőlő levelet használjunk – tegyük csészébe és öntsünk rá forró vizet. Hagyjuk 10 percig állni. Ha húgyúti fertőzés gyötör, érdemes belőle 3 csészével is meginni egy nap.

Ugyancsak hatásos húgyúti problémák ellen a pitypang. A veséket és a húgyutakat egyaránt jól áttisztítja. A pázsitfűféléket általában is jónak tartják az efféle bántalmak ellen. Kutatók szerint a káros méreganyagok ellen igen hatékony a pitypang, amely nemcsak jó vizelethajtó, de antioxidáns is. Emellett remek vérnyomáscsökkentő.

Alkalmazhatjuk a csalánt is húgyúti fertőzések esetén. Ez a kiváló gyógynövény erőteljesen fejti ki hatását az E.coli baktériumokkal szemben is, ezért érdemes bevetni. Antibakteriális tulajdonságokkal bír, a húgyúti problémák megelőzését illetően sem árt vele próbálkozni.

Ajánlott még húgyúti fertőzések ellen a ragadós galaj gyógynövény. A vesét és a húgyút működését egyaránt erősíti. Úgy tartják, segít a szervezetből eltüntetni a méreganyagokat, kitűnő vesetisztító.

Alkalmazásához 2 teáskanál szárított ragadós galaj szükséges, melyet egy csésze forró vízzel kell leönteni. Hagyjuk 10 percet állni – napi 3-szor érdemes fogyasztani.

Diabétesz esetén ugyanakkor kerülni kell.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php