„Hosszú zuhanyzással egy afrikai napi vizét veszed el” – példát mutatnak a zöld sztárok

Melyek azok az egészséges trükkök, melyek Julia Roberts-et ragyogóvá teszik? A gyönyörű színésznőn kívül Kate Hudson, Jennifer Aniston és mások is elárulják módszereiket, mellyel környezetbarát életet élnek.

Azt gondolnánk, Julia Roberts aligha kívánhat többet: a színésznőnek boldog házasság, három gyönyörű gyermek és fantasztikus karrier adatott. Igen ám, csakhogy a hétköznapokban Julia is hasonló kérdésekkel küzd, mint bármelyik édesanya: rengeteg a dolga és nem is tudja, mihez nyúljon előbb.  Egészséges és lelkiismeretes embereknek neveli a gyermekeit, ám ennél is többet akart tenni, melyben nagy segítségére volt jóga oktatója, Sophie Uliano, aki egyben szenvedélyes környezetvédő. Hatással volt Juliára, hogy igazi „zöld sztár” lehessen, aki nemcsak hasznos környezetvédő tanácsokat ad, de remekül is néz ki.

Uliano aki ahelyett, hogy cukrot javasolna a kanalas orvosság lesegítésére, a bőrre ajánl cukrot, bőrradírként – természetes módszer, mely valóban ragyogóan fényessé varázsolja a bőrt! Ám nemcsak ez a házi trükk van a tarsolyában – és Julia Roberts végre úgy érezte, talált valakit, aki hasznos tippeket ad neki, melyekkel életmódja és szépészeti trükkjei is környezetbarátok lesznek.

Sophie Uliano számára a környezetbarát felfogás gyermekkorától természetes volt, hiszen édesanyja Angliában nevelte egy olyan zöld környezetben, ahol maguk termesztették a zöldségeket, a ruháikat szabad levegőn szárították. Arra vágyott, hogy egyesítse valamiképp az „új” és a „régi” világot. A jógaoktatás mellett aktívan kezdett foglalkozni azzal, hogy másokat is környezetvédelemre neveljen. Gorgeously Green című könyve hamar népszerű lett, melyben nyolclépéses programot ajánl az egészséges, zöld élethez. A színésznő otthonában organikus kertet hoztak létre, melybe saláták, bab és sárgarépa került. A napraforgómagokat a gyerekek ültették el.

Nem mindenkinek volt azonban a zöld sztárok közül tanácsadója – mégis kiválóan elsajátították az alap leckéket. Christopher Gavigan, a Healthy Child és Healthy World kötetek szerzője a sztárokhoz intézte szavait a legkönnyebb módszerekről, melyekkel biztonságos és egészséges környezetet teremthetnek családjuk számára. A lényeg: mindig figyelmesen elolvasni a termékek cimkéit, gondolkodni és új döntéseket hozni. Ha magunk készítjük el a dolgokat, az nemcsak a biztonság érzetét adja meg, de jó móka is.

A zöld sztárok – akik egyben édesanyák is – megosztják egészséges titkaikat és legjelentősebb felfedezéseiket mással is. Kate Hudson nagy szenvedélye a főzés. Kate főzve vagy pürésítve adja a zöldségeket Ryder-nek, aki nem szereti őket nyersen, majd elrejti egy másmilyen ételben, például lasagnában vagy egyéb tésztában. Az értékes lenmagolajat vagy Omega 3 zsírsavat a mogyoróvajba rejti.

Brooke Shields úgy véli, a mai gyermekek nem tehetetlenséggel és pánikkal reagálnak a környezetvédelemre, nincs bennük a felnőttek egy részére jellemző cinizmus, hanem – ha jól nevelik őket – igenis tenni akarnak élőhelyük, a Föld védelméért. Például azért, hogy megmentsék a jegesmedvéket a globális felmelegedés káros hatásaitól. Brooke szerint „zöldebben élni” nem jelent akkor érvágást, csak jól kell megítélni, hogyan tudjuk a változtatásokat összeegyeztetni életmódunkkal. „Én minden terméket, amit otthon használunk, környezetbarátra cseréltem – meséli a zöld sztár. – Néha persze bekerül kevésbé környezetbarát kiegészítő is, de a wc-papíron kívül mindent újrahasznosított papírból vásárolunk. Minden területen sokszor képtelenség környezetbarátnak lenni, de a kisebb változtatások is nagy előrelépést jelentenek.”

Sosem vágytam arra, hogy magam készítsem az almalét, vagy pürésítsem a saját termesztésű babot. Ma ezt csinálom, egészséges döntéseket hozok az ételek terén – avat be környezetvédő titkaiba a szintén zöld sztár Gayle King,  magazin szerkesztő. – Régebben, mivel magam sem voltam nagy zöldségkedvelő, nem erőltettem ilyesminek a fogyasztását a gyerekekre sem. És aztán, amikor a fejemhez vágta, „minek ennék salátát, nem ezt szoktam meg”, rájöttem, hogy teljesen igaza van. Nem tanítottam jóra. A gyermek azt sajátítja el, amit a szüleitől lát. Ha újra kezdhetném, ma már a brokkoliból, spenótból vagy egyéb zöldségekből készült ételt ajánlanám fel jutalomként, ha valamit megtett az a drága gyerek…”- sommázza véleményét Gayle King.

jenniferaniston

Gwyneth Paltrow-nak könnyebb dolga volt – édesanyja tudatosan viszonyult a környezetvédelemhez és az egészséghez.  Termelői piacon vásároltunk és még búzafű is volt a konyhában. Az édesanyja részt vett a járdaszegély újrahasznosítási programban is Santa Monicában. „Akkor értettem meg, hogy a növényvédő szerek és más vegyi anyagok átszivároghatnak az élelmiszereinkbe. Amint tehettem, organikus ételekre váltottam, melyek helyben nőnek, nem feldolgozottak és tartósítószer-mentesek. Ez még lényegesebbé vált, amikor szülő lettem. Nem tehetem ki a gyerekeket ezeknek a káros hatásoknak!” – hangsúlyozza a zöld sztár. „Manapság, hogy megóvjuk családunkat, egészséges döntéseket hozunk, a víztisztító berendezéstől kezdve a nem mérgező samponokig. Nem légkondícionálóval, hanem normális szellőztetéssel cserélem a levegőt otthonunkban, télen is. Ugyanis a benti levegő gyakran sokkal szennyezettebb, mint a kinti.” Gwyneth Paltrow hozzáteszi, csak azt szeretné, hogy gyermekei olyan egészségesen éljenek, amennyire lehet – a megfelelő étkezés pedig az egyik legjobb dolog kezdésnek.”

Jennifer Aniston a vízfogyasztáson spórol. Három perces zuhanyt vesz, és közben a fogmosást is elintézi. „Rádöbbentem, hogy minden két perc, mely alatt vizet engedünk, egy afrikai ember számára az egész napos vízfogyasztás. Ennyi kell hogy elég legyen az iváshoz, tisztálkodáshoz, főzéshez és takarításhoz is! Amikor ezek a dolgok tudatosulnak benned, igenis tenni akarsz azért, hogy Te, akinek megadatott a több víz, ne pazarold azt.A zöld sztár szerint ugyanez igaz az energiára is – amint látja, hogy a telefonja feltöltődött, azonnal kihúzza a töltőt az áramból, mert csak feleslegesen fogyasztja az energiát. Kis rituáléink is befolyásolják a Föld sorsát – be kell látnunk, mi a fontos, és mi nem az. Biztos, hogy nem egy dolog van, amiről könnyen le tudunk mondani.”

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.