Hitel a vörösiszap és az árvízkárok helyreállítására

Az EBB az árvíz és a vörös iszap okozta károk helyreállítását és a hasonló katasztrófák megelőzését finanszírozza Magyarországon.

Az Európai Beruházási Bank (EBB) hozzávetőleg 63 millió euró kölcsönt biztosít rendkívüli, helyreállítási és megelőző intézkedések finanszírozására, amelyek a Magyarországot 2010-ben ért két súlyos katasztrófához: árvízhez és az alumíniumgyártás melléktermékével szennyezett vizet visszatartó egyik gát átszakadásához kapcsolódnak.

Molterer úr, az EBB alelnöke megjegyezte: „Örömmel üdvözlöm, hogy az EBB forrásai olyan intézkedéseket finanszíroznak, amelyek nemcsak visszaállítják a Magyarországot az utóbbi években ért katasztrófák előtti állapotot, hanem segítik elkerülni is a hasonló katasztrófákat a jövőben azzal, hogy az emberek és vagyonuk hatékonyabb védelmét biztosítják."

Ami az árvízvédelmet és az árvízkárok helyreállítását illeti, az EBB-hitel azokat az intézkedéseket finanszírozza, amelyeknek elsődleges célja – az árvízvédelmi infrastruktúra és építmények rekonstrukciójával és pótlásával egyidejűleg – a védelem korábbi szintjének visszaállítása, a gátak, szükség- és esővíztározók árvízi kockázatainak csökkentése, rehabilitációja, helyreállítása és megépítése stb.

axwuwnhs

A vörös iszap tárolására szolgáló, megrongálódott gátat illetően pedig a projekt a vörös iszap hatásainak az érintett területen való korlátozását célzó lépéseket támogatja. Ezek az intézkedések így főként a további vörösiszap-kiömlés megelőzését, a közösségi infrastruktúra, ezen belül egy híd és a vasútvonalak helyreállítását és pótlását, 306 ház lebontását, 53 rekonstrukcióját és 111 új ház építését jelentik. További intézkedések az iszap és a szennyezett talaj remediációja, kitermelése és végleges elhelyezése.

Magyarország, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztérium képvisel, az EBB-hitel felvevője és a beruházás szervezője, a helyi önkormányzatok, valamint a jogosult állami és magánvállalkozások pedig, így a KKV-k és a kárral érintett magánszemélyek, a hitel végső kedvezményezettjei.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: