Gyógyít és öl a feketenadálytő

A feketenadálytő levelét és gyökerét gyulladásokra és csonterősítőként egyaránt használják. Viszont vigyázni kell vele, mert olyan alkaloidokat tartalmaz, amelyek májkárosító hatásúak.

A feketenadálytő az érdeslevelűek (Boraginaceae) családjába tartotó növény, aminek előfordulása nyirkosabb rétek, árterek, csatornák mentén, tópartokon valószínű.

Érdes levelű, szúrós szőrökkel borított, évelő növény. Gyökérzete 1-3 ujjnyi vastag gyökértörzsből és az abból eredő, átlag ujjnyi vastag, arasznyi hosszú gyökerekből áll. A gyökérzet húsos, nyálkás, könnyen eltördelhető, kívül fénylő fekete, belül fehér; szagtalan, kellemetlen émelyítő ízű.

A szára 50-80 cm magas, szárnyalt, érdes szőrökkel borított. Szárlevelei a tőleveleknél kisebbek, száron ülők, a következő levélig lefutók. A levelek lándzsa vagy tojás alakúak, hullámos élűek. A virágok ibolyás-rózsaszínűek, ritkán sárgák, vagy sárgásfehérek, kunkorvirágzatot képeznek a szárak csúcsán. A növény egész nyáron át virágzik.

Gyógyászati szempontból elsősorban a gyökere (Symphyti radix vagy Consolidae radix) értékes, amelyet a szárítás előtt kell lereszelni és úgy szárítani, mert másképp kőkeménnyé szárad. Pirrolizidin-vázas alkaloidokat tartalmaz, melyek nagymennyiségben májkárosító hatásúak lehetnek.

Alkaloidszerű anyag az allantoin is, a szárított gyökérben 0,6-0,8% található. Az allantoin segíti a csontok és csontszövetek regenerálódásának gyorsítását, mely a nadálytő egyik legfontosabb gyógyhatását biztosítja. A gyökér nagy mennyiségű nyálkát tartalmaz.

feketenadalyto1

Drogot adó növény

A fekete nadálytőnek a levele, de főképpen a gyökere adja a drogot. A gyökereket általában tavasszal kell gyűjteni, később csak azoknak a növénypéldányoknak a gyökere gyűjthető, amelyek virágos szárat még nem hajtottak. A gyökereket a rájuk tapadó talajszennyeződéstől jól meg kell mosni és a korhadó részektől is megtisztítani.

Jól bemelegedő padláson, rétegzés nélkül kell kiteríteni, hogy minél rövidebb idő alatt megszáradhasson, mert a gyökér csak úgy őrzi meg belső fehéres színét. A rosszul szárított, belsejében megbarnult gyökerekből álló áru értéktelen. A mesterséges szárításhoz alkalmazott hőmérséklet 50 °C-nál magasabb nem lehet.

Mikor tudjuk beszerezni?

A levele június, augusztusban gyűjthető. Gyökerét tovább októbertől áprilisig lehet gyűjteni, de csak ami nem hozott virágos szárat. A gyökér fő hatóanyaga a regenerációs folyamatokat elősegítő allontoin (0,6-0,8%). Továbbá tartalmaz alkaloidákat, cserzőanyagot, nyálkát és inulint, glikozidokkat, kolint, cukrokat, keményítőt, gumit, gyantát, aszparagint, illóolajat. A levéldrog cseranyagot, alkaloidát, glikozidot és kolint.

tea28

Mire jó a levél és mire a gyökér

A feketenadálytő gyulladásgátló, csontregeneráló, puhítja a göböket, csomókat, hámosító, a szövetek újraképződését, sebek gyógyulását elősegítő szer. Csonterősítő, csonttörésnél elősegíti a csontok hegesedését, gyorsítja a csontok összeforradását. Sebeknél, zúzódásoknál, húzódásoknál, lábszárfekélynél, sérüléseknél, visszérgyulladásnál, véraláfutásoknál, nyáktömlő gyulladásnál, ínhüvelygyulladásnál, köszvény esetén, izületi gyulladásnál, körömágygyulladásnál, körömleválásnál, lábgombásodásnál használható eredményesen.

Áztatás során kioldódott nyákanyagai bevonják a légutakat, valamint a gyomor nyálkahártyáját, így alkalmazható gyomor és nyombélfekélyek esetén is. Felfekvések, aranyér elleni krémek alapanyaga. Erősítő, roboráló hatással rendelkezik, ezért kifejezetten hatásos lábadozás időszakában fogyasztani.

A levél légzőszervi és emésztőrendszeri megbetegedéseknél használható. A gyökereket külsőlegesen frissen és szárítva is használják. A szárított gyökérből készült borogatások esetén 100 gramm gyökeret 400-600 ml meleg vízzel elkeverünk, míg pépes állagot nem kapunk. Ezt a pépet kell felhelyezni a problémás területre, és egész éjszakára rajt kell hagyni. A friss gyökérből készített pép vagy a fenti keverék hatását fokozhatjuk, ha illóolajokat adunk hozzá.

Ezek közül elsősorban a rozmaring, borsmenta, boróka, levendula jöhet számításba. Alkalmanként 2-5 cseppet rakhatunk a pakoláshoz, amennyiben a bőrfelület teljesen ép.

Ha a fenti pépet összekeverjük orbáncfű, cickafarkfű vagy körömvirág olajjal akkor ezt a készítményt felhasználhatjuk körömágygyulladás, körömleválás esetén. Köröm vagy bőrgombánál néhány csepp kakukkfű illóolaj hozzáadásával tudjuk elérni a kívánt hatást. Lehetséges az is, hogy körömvirág teával keverjük be a porított nadálytövet.

Gyomor- és bélfekélynél hámosító, toroköblítő. Belsőleg a következő keverékben ajánlott fogyasztása: körömvirág, orbáncfű, citromfű, feketenadálytő, kamilla. 1: 1 arányú keveréket kell készíteni ezekből a gyógynövényekből. Használata: 1 teáskanálnyi keveréket 2 dl vízzel leforrázzunk és 10-15 percig állni hagyjuk. Ebből kell fogyasztani naponta 3 x 2 dl-t.

Pirrolizidin-vázas alkaloidokat tartalmaz, melyek májkárosító hatásúak, ezért belső használata csak szakember felügyelete mellett ajánlott. Szeszes kivonatai belsőleg májkárosodást okoznak. A vizes kivonat túladagolásánál is előfordulhat májkárosító hatás, ezért fontos az adagolás pontos betartása.

Forrás: gyorgytea.hu


4 hozzászólás

 1. Mile Károlyné. ica.

  Feketenadálytő krém, használható e gyerekeknek, és mire!

  Válasz
 2. Tóth Lajos

  Ok. Ajánlom. az oldalt minden kedves ismerősömnek és nem ismerősömnek a Facebook-on. Budapest és Pest megye. Facebook.

  Válasz
 3. inf3rno

  @Mile Károlyné. ica.
  A Merck – Flexagil, amit érdemesebb használni. Amennyire én tudom ők odafigyelnek ezekre a pirrolizidin alkaloidokra, és olyan változatot nemesítettek, amiben kevés van ezekből a mérgekből (legalábbis a német Kytta márkájuk ilyen). Börproblémák, húzódások, sportsérülések, ilyesmik, amikre lehet használni. Külsőleg annyira nem veszélyes a nadálytő, belsőleg jobb kerülni, illetve talán sebekre sem annyira jó kenni.

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.