Forró napok a városban

Az erdők kivágása súlyosbítja a globális felmelegedés hatásait, mely a városok hőmérsékletének emelkedéséhez vezet.

Az egyre terjeszkedő nagyvárosok jobban ki vannak téve a hőségnek, mint "tömörebb" társaik, állítja egy új tanulmány.

Az olyan metropoliszok terjeszkedése, mint Tampa, Grand Rapids vagy Atlanta, lakóiknak sokkal forróbb napokat hozhatnak, mint a kevésbé elterülő városok, például Chicago, Boston vagy Baltimore, magyarázta a tanulmány szerzője, Brian Stone, a Georgia Műszaki Egyetem városfejlesztője.

E különbség nagy része az erdőkivágások számlájára irható, állítja Stone. 1992 és 2001 között a kétszer annyi zöld területet számoltak fel a terjeszkedő városszéli területeken, mint a sűrűn beépített városközpontokban.

Stone és kollégái kutatásuk során 53 egyesült államokbeli metropoliszban 1956 és 2005 között előfordult nagyon forró napok számát elemezte. "Azt, hogy egy város "kompakt" vagy kiterjedtebb, többek között a közlekedési hálózata és a város növekedésének időzítése határozza meg." – jegyezte meg Stone a folyóirat sajtótájékoztatóján. Boston akkor növekedett egy nagyot, amikor a villamos volt a legnépszerűbb közlekedési eszköz, Atlanta pedig a gépkocsi elterjedésével kezdett fejlődni.

hoseg5

A kutatók azt találták, hogy míg a sűrűn lakott, kisebb kiterjedésű városokban a forró napok száma 5,6 nappal nőtt egy évben, addig a szétterülő városokban 14,8 nappal ugrott meg. "Ez a felfedezés, amire eddig senki nem világított rá, azt mutatja, hogy a klímaváltozás mértéke a szétterülő metropoliszokban nagyobb, mint a többi városban." – mondta Stone.

"Mivel a nagy hőség több ember halálát okozza, mint bármely más veszélyes időjárási viszontagság, az ilyen szétterülő városok lakóit jobban fenyegeti a klímaváltozás e egészséget fenyegető hatása."

A kutatócsoport vizsgálata a 2000-es év népszámlálási adatain alapult, amely során dokumentálták a városok népsűrűségét, a lakó- és középületek közelségét, és az úthálózatokat. A Nemzeti Éghajlati Adatok Központja (The National Climate Data Center) is szolgált információkkal a tanulmány elkészítéséhez.

Forrás: