Fizetnének, hogy megmeneküljön a Föld

Makaó lakossága még fizetne is azért, hogy megmentse Földünket. A természetvédelemért cserébe nem sajnálnák az adót.

Egy friss közvélemény-kutatás szerint Makaó lakosai jelentős részben egyetértenek a műanyag alapú bevásárlószatyrokra kivetendő adóval, és elfogadnák, ha környezetvédelmi megfontolásokból a bevásárló helyeken fizetni kellene a korábban ingyenesen adott szatyrokért.

Napi 2-5 szatyor?

Kína különleges közigazgatási területeként működő Makaó lakosainak 60 százaléka értene egyet azzal, ha a kormány környezetvédelmi intézkedésként megadóztatná a műanyag alapú bevásárlótáskákat. A Makaói Környezetvédő Önkéntesek Szövetsége (Macao Environment Protection Volunteer Association) megbízásából készült kutatás szerint a helyiek ugyanilyen arányban fogadnák el, ha a bevásárlóközpontokban a vásárlások után ingyenesen adott szatyrok rendszerét megszüntetnék, és e helyett a jövőben fizetni kellene azokért. Összesen a válaszadók 90 százaléka támogatja a műanyagszatyor-használat csökkentésére irányuló kormányzati elképzeléseket.
8632Hongkongban, Kína másik speciális közigazgatási területen, 2009-ben vetettek ki adót a műanyagalapú bevásárlótáskákra, amelynek hatására az újonnan forgalomba kerülő szatyrok száma csökkenni kezdett, míg a vásárlók egyre nagyobb arányban szoktak rá arra, hogy saját táskát vigyenek a vásárlások lebonyolításához.

Napi 1,3 millió szatyrot használnak a magyarok

Környezetvédelmi szakértők szerint a hagyományos műanyagalapú bevásárlószatyrok 300-400 év alatt bomlanak le teljesen, miközben a Föld lakossága napi 500 millió műanyag szatyrot használ el. Magyarországon naponta 1,3 millió szatyor kerül forgalomba, ezek darabját átlagosan alig 20 percig használják.

A magyar kormány a 2005-ben bevezetett, majd 2009-ben módosított termékdíj-rendszer bevezetésével próbálta visszafogni a műanyagszatyor felhasználást. A szakértők szerint azonban a szabályozás nem érte el célját: a nagyáruházak számára a termékdíj nem tétel, a kisebbek csak részben környezetbarát szatyrokat használnak, mindeközben a szatyrok újrahasznosítása nem megoldott, és a lakosság is viszonylag passzív a kérdésben.

Forrás: