Ezer fő alá csökkent a marsi telepesek száma

A szerencsések, akik az első fordulón tovább jutottak egy lépéssel közelebb kerültek a Marshoz.

A holland Mars One nonprofit szervezet, mely 2025-re telepeseket szeretne a Marsra küldeni, bejelentette, hogy potenciális úttörőinek számát 1058-ról 705-re csökkentette. A bennmaradt jelöltek a következő körben a Mars One szelekciós bizottsága előtt vizsgáznak majd. Azt a 353 embert, akinek nem sikerült átmennie az első rostán, személyes vagy egészségügyi okok miatt szórták ki.

A legutóbbi teszteket sikeresen vett 418 férfi és 287 nő több országot képvisel, 313-an az amerikai kontinensekről, 187-en Európából, 136-an Ázsiából, 41-en Afrikából és 28-an Óceániából származnak.
 A Mars One tervei szerint négy telepesből álló első kolóniája 2024-ben indulna, és egy év múlva landolna. A további asztronautákat kétéves időközönként bocsátanák fel, így fokozatosan építenék ki a marsi települést. Jelenleg nincs tervben az úttörők hazahozatala.

Opportunity marsjáró

A szervezet számos ember nélküli marsi missziót indítana útnak a következő évtizedben, hogy demonstrálja a technológiákat, és felkészítse a területet az emberek érkezésére. Például, 2018-ban egy robot landolási és keringő egységet, majd 2020-ban egy felderítő rovert, két évvel később hat teherszállító missziót terveznek felbocsátani.

A szervezet ambiciózus projektjét globális médiaesemény szervezésével szeretné finanszírozni, mely mindent nyomon követne, az asztronauták kiválasztásától a Marson töltött időig. Már tárgyalásokat folytatnak számos médiavállalattal a szelekciós folyamat második körének tévéközvetítési jogaiért.

Több mint 200 ezer ember jelentkezett asztronautának. Decemberben a szervezet 1058 jelöltre szűkítette a listát. Az interjús kör tovább nyirbálja majd ezt a számot, a 705 potenciális jelöltből csak egy maréknyian maradnak, ami elegendő lesz több nemzetközi csapat létrehozásához két nő és két férfi részvételével. A csapatok ezt követően nekikezdenek a felkészülésnek a lehetséges marsi misszióra.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.