Energiatermelő „algakert”

Az ecoLogicStudio H.O.R.T.U.S. installációja egy igen furcsa öszvér: a számítógépes tervezés, a mezőgazdaság, a megújuló energia, a városi életforma és a high-tech iránti rajongás ötvöződik benne.

Bár a H.O.R.T.U.S. a jövőbeli kertek „prototípusa”, egyetlen növény sincsen benne. Ezen tapasztalt fantasy-rajongók már meg sem lepődnek. A H.O.R.T.U.S. (Hydro Organisms Responsive To Urban Stimuli, ami nagyjából annyit tesz, mint „Városi Ingerekre Reagáló Vízi Organizmusok) amolyan energiakert, amelyben 300 „foto-bioreaktor” található.

Ezekben a plafonról lelógatott átlátszó műanyagzsákokban különböző algafajok találhatók, melyek oxigént, biomasszát és energiát termelnek. Néhányban biolumineszcens baktériumok találhatók, hiszen ezek is potenciális megújuló energiaforrások.

Azt nem tudni, hogy a kert pontosan mennyi energiát termel, de az mindenképp érdekes, ahogy az installáció a rendszer működését demonstrálja. A H.O.R.T.U.S-t ténylegesen a látogatók működtetik: a rendszer interakativitása többek közt abból áll, hogy a látogatók a lelógó gumicsöveken keresztül a zsákokba fújva táplálhatják az algákat.

allergia37

Ám ez még semmi, ugyanis minden zsáknak van egy saját QR-kódja, amit a cyber-kertészek leolvashatnak, és az algák állapotáról tudhatnak meg információkat. Érdekes a kert alapgondolata, hogy egyszer a jövőben az energiatermelés és a kertészkedés hasonló módon ötvözött formát is ölthet, és bár nehéz elképzelni, elvi akadálya nincsen.

A furcsa kert egyébként kettős céllal készült: bevonni az embereket egy önfenntartó rendszer felépítésébe, és kideríteni, hogy egyáltalán működik-e egy ilyen kert. Az installáció február 11-ig volt látható Londonban, az interneten pedig követni lehet a kertről szóló tweeteket, méghozzá valós időben.

 

Forrás: