Energiagazdálkodás januártól decemberig

Íme egy kis segítség, hogy lépésről lépésre valósítsuk meg energiafelhasználásunk átformálását, ezáltal tegyük bolygónkat egészségesebbé, és még spóroljunk is!

Január

Ellenőrizzük hűtőszekrényünk életkorát! A tíz évnél idősebb hűtők bizony cserére érettek, ráadásul az újabb energiatakarékos hűtők néhány év alatt visszahozhatják árukat. Amennyiben a hűtőnk éppen új, nézzünk körül a többi elektromos eszközünk között! Gondolja át lakásának fűtési szokásait, és kapcsolja le a nem használt világításokat!

Február

Régi kazánt, vagy bojlert használ? Számoljon utána a hatásfokának, és ellenőrizze mennyi idő alatt térülne meg egy új, jobb hatásfokú eszköz! Tartsa zárva a fűtött, de nem használt szobákat! Ha hosszabb időre elmegy otthonról, tekerje le a fűtést!

Március

Tekintsen rá villanyszámlájára! Amennyiben van lehetősége, vásároljon zöld, megújuló energiát szolgáltatójától! Gondolja végi autózási szokásait (gyorsítás, fékezés), a tavaszi öltözékváltáskor optimalizálja a nagymosásokat!

Április

Tervezze meg nyaralását, válassza ki az úti célt és az utazási módot! Ellenőrizze az utazáskor felmerülő alternatív közlekedési lehetőségeket! Kezdje használni biciklijét, és idejében kapcsolja ki fűtését!

579n1ljv3

Május

Vásároljon energiatakarékos elektromos elosztókat! Lehetőleg kapcsolja ki nem használt elektromos berendezéseit, és kerülje az otthoni eszközök készenléti, úgynevezett ,,stand-by" állapotát! Teregessen inkább a szárítógép használata helyett, és mindig kapcsolja ki számítógépét, ha nem használja!

Június

Gondolja végig hol tudna olyan alternatív energiaforrásokat használni, mint a napkollektor, hőszivattyú, vagy napelem! Érdeklődjön az ezekkel kapcsolatos állami támogatásokról is! Ésszerűen használja autójában a légkondicionálását, vásároljon helybéli termelőktől, hogy elkerüljük a sok felesleges szállítást!

Július

Számolja ki járművének üzemanyag költségeit, és utazási szokásait is figyelembe véve gondolja végig, hogy a megfelelő közlekedési eszközt használja-e! Persze ez nem azt jelenti, hogy rohanjon és adja el autóját, vagy vegyen egy másikat, de a legközelebbi járművásárlásnál vegye figyelembe ezt is! Nyaralása során ne hagyjon bekapcsolva otthon elektromos eszközt!

Augusztus

Ez a nyaralás ideje! A vakáción is figyeljen oda a szelektív hulladékgyűjtésre!

torveny_kell15

Szeptember

Rövidülnek a nappalok. Ellenőrizze villanykörtéit, használjon energiatakarékos fényforrásokat! Amennyiben nem kíván reklámújságokat kapni, jelezze postaládáján!

Október

A nyárnak vége, közel a fűtési szezon. Gondolja végig házának, lakásának szigetelését, és érdeklődjön az ezekkel kapcsolatos állami támogatásokról is! Fogyasszon kevesebb húst, és beszéljen kollégáival a közös munkába utazásról!

November

Közeledik a tél és itt az ideje, hogy ellenőrizzük házunkat, nincs-e olyan hely vagy elem ahol elszökhet a meleg. Ha van, javítsuk ki ezeket! Figyeljen a nem használt elektronikus eszközökre, húzza ki a nem használt mobiltöltőt!

December

Reméljük már személyes sikerélmény is érte az ,,energia diétával" kapcsolatban. Ossza meg tapasztalatait a körülötte élőkkel is, és figyelmeztesse barátait is!

Forrás: