Elég zöld a mosogatógéped?

Napjainkban egyre fontosabbá válik a környezetvédelem – ha úgy hisszük, mi keveset tehetünk egy emberként érte, tévedünk. Apróságokkal is segíthetünk.

Kényelmes megoldás manapság az egyre több háztartásban jelenlévő mosogatógép. A mosogatáshoz sok vizet, energiát és vegyszert használunk, ám a kicsivel takarékosabb, környezetbarát hozzáállás sokat segíthet. Ha mindenki változtat egy kicsit a mosogatási szokásain, jelentős energia- és víz megtakarítást érünk el.

Első lépésben például csináljunk belőle rendszert, hogy a gépet csak akkor indítjuk be, ha teljesen ki tudjuk használni, azaz meg van tömve. Felesleges víz- és energiapazarlás, valamint vegyszerkibocsátás néhány darab edény miatt üzembe helyezni. Ugyanez egyébként a mosógépünkre is igaz: akkor kapcsoljuk be, ha alaposan ki van használva.

mosogatogep1

Válasszunk környezetbarát mosogatógépet, olyat, amely kevés energiát és vizet használ. Az áruházakban ma már jelölve vannak a gépek paraméterei, melyik mennyire takarékos ilyen szempontból.  Ne vegyünk nagyobbat, mint amekkorára szükségünk van, akkor kevesebb energiát használunk!

Vásároljunk olyan mosószert – folyadékot vagy por formájút -, amely természetes anyagokból készül, foszfátmentes, minél környezetbarátabb és lebomlik. Hagyjuk ki a kézzel történő „előmosást” – a gép megteszi a dolgát, mi pedig nem használjuk feleslegesen a vizet és a saját időnket sem vesztegetjük.

tabletta

Az elektronikus szárítás helyett inkább hagyjuk, hogy az edények a mosás után maguktól megszáradjanak. Energiatakarékos és környezetbarát, természetes megoldás. Nyissuk ki a gép ajtaját, rövid időn belül megszáradnak az edények, a poharak és az evőeszközök. Akár éjszakára is úgy hagyhatjuk, akkor senkit sem zavar a nyitott ajtó, reggel pedig már a száraz eszközök várnak bennünket.

A hőfokszabályozót is lejjebb csavarhatjuk, ezen nem fog múlni a mosogatás minősége. Az sem elhanyagolható szempont, hogy pazarolunk-e vagy sem: ha az étkezéseket kevesebb edénnyel, tányérral és evőeszközzel is meg tudjuk oldani, nem kell annyiszor beindítanunk a mosogatógépet, nem használunk annyi energiát és vizet.

Ha egy mód van rá, ne rakjuk egymás mellé a hűtőszekrényt és a mosogatógépet. Az utóbbiból kiáramló hő ugyanis erőteljesebb munkára készteti a hűtőt. Igyekezzünk ne a csúcsidőben bekapcsolni a gépet, amikor mindenki használ valamilyen háztartási eszközt, vagy többet is – például ebédidő előtt. Hagyjuk inkább olyan időszakra, amikor ez kevésbé valószínű.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.