Csökkentheti a halolaj a nagy kockázatú szívbetegséget?

Segíthet a súlyosabb állapot kialakulása ellen

A nagy dózisú, halolajban is megtalálható Omega-3 zsírsavat tartalmazó tabletta távol tartotta a szívrohamot és a stroke-ot olyan betegeknél, akik 2-es típusú diabéteszben vagy szívbetegségben szenvedtek.

Nagyszabású klinikai kísérlet során bizonyosodott be, hogy a nagy dózisú Omega-3 zsírsav segíthet távol tartani a szívrohamot és stroke-ot olyan pácienseknél, akik eleve szívbetegek vagy 2-es típusú diabétesztől szenvednek – írta meg a New York Times.

Az eredmények különösen hatásosak voltak azoknál az embereknél, akik magas trigliceridszinttel rendelkeztek – ez a vérzsírszint a szívbetegség magasabb kockázatával hozható összefüggésbe.

A kutatók olyan emberekre koncentráltak, akiknek koleszterinszintjét már sztatinokkal kontrollálják, de a trigliceridszintjük mégis magas volt. Mivel korábban számos kisméretű tanulmány nem hozott kellő bizonyítékot arra, hogy a halolaj kiegészítők bármilyen előnnyel járnának a sztatin-használat mellett, a szívszakértők reményei nem voltak igazán nagyok.

Mégis, az új kísérlet, melyet az Amerikai Szív Szövetség éves találkozóján be is mutattak, azt mutatta: a páciensek relatív rizikója a szívrohamra, a stroke-ra és egyéb szívproblémákra 25 százalékkal esett, összehasonlítva őket a kontroll csoporttal, ahol a betegek csak placebót kaptak.

„Nagyon meglepett bennünket az eredmények nagyságrendje, főleg, hogy nem ezt vártuk – fogalmazott. dr. Michael Blaha, a Johns Hopkins Egészségügyi Iskola Ciccarone Szívbetegség Megelőzési Központ klinikai kutatási vezetője. – A halolaj régóta népszerű étrend-kiegészítő, amely véd a szívbetegség ellen. Nagy mennyiségben tartalmaz Omega-3 zsírsavat, különösen EPA és DHA nevűt, melyek csökkentik a gyulladást és mérsékelik a trigliceridszintet” – magyarázta a szakember, aki a kísérletbe egyébként nem volt bevonva. Hozzátette: az Omega-3 zsírsavnak vérhígító hatása is van, hasonlóan az aszpirinhez.

Ez a klinikai kísérlet két szempontból különbözött a korábbiaktól. Előszöris, mert specifikus betegcsoportra fókuszált, azokra, akiknek már volt szívbetegsége, diabétesze vagy rendelkeztek egyéb, szív kockázati tényezővel. Ráadásul mindegyikük szedett sztatint a koleszterinszint csökkentésére.

Másodszor, a Vescepa nevű kiegészítő nem tipikus halolaj-kiegészítő, amelyet bármely boltban meg lehet venni. Az Amarin által gyártott készítményt orvos írhatja fel és nagy tisztaságú EPA-t tartalmaz.

A halolaj kiegészítők gyakran az EPA és a DHA keverékét foglalják magukba, s egyes esetekben más olajakat is. Mindkettő csökkentheti a trigliceridszintet, de a DHA állítólag növelheti az LDL, azaz a „rossz” koleszterin szintjét is.

A kísérlethez több mint 8 ezer pácienst követtek nyomon nagyjából 5 évig, ezalatt a készítményt szervezetük tolerálta és biztonságosnak bizonyult.

Dr. Ethan Weiss, a Kaliforniai Egyetem kardiológus professzor asszisztense a New York Times-nak elmondta: a felfedezésekkel kapcsolatban azért emelne némi kifogást. Minden adat továbbra is látható, de az előnyöket leginkább a betegek csoportja látja, mert azok igen specifikusak. A Vascepa jelenleg csak azon páciensek számára elérhető, akik nagyon magas triglicerid-szinttel rendelkeznek.

Dr. Michael Shapiro, az Oregoni Egészségügyi és Tudományos Egyetem Ateroszklerózis Programjának vezetője, valamint a kísérlet felülvizsgálója hozzátette: akik aggódnak egészségük miatt, nem tehetik meg, hogy egyszerűen elmennek és vesznek ilyen halolajat. „Világszerte számos ember, aki ateroszklerotikus betegségben vagy cukorbetegségben szenved és sztatint szed, emelkedett trigliceridszinttel rendelkezik. Ez pedig igen jelentős következményekkel jár” – mondta el a szakember.

Forrs: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.