Csak esik és esik, mégis szomjan halunk

Tudom, hogy azt hiszed, hogy ha te spórolsz, más helyetted is pocsékol? győzd le magadban a gondolatot. Dönts egyéni csúcsot vízspórolásból!

Mire gondolunk, amikor azt mondjuk víz? Csak nem arra, hogy fogy? Vagy inkább arra, hogy szennyezett? Először jut eszünkbe az, hogy vizet iszunk, vízben fürdünk, netán utoljára?

3 naponta új cikk jelenik meg az ivóvízhiányról. Okkal. Ha jól belegondolunk, naponta talán ennyi, azaz 3 ember veszi komolyan a témát, hiába dolgozik ezen újságírók tömkelege és tucatnyi szakember. Az ivóvízkészletünk fogy, ami pedig még egészséges, azt okos ember módjára beszennyezzük ? kit érdekel?!8316Mondjuk már a Cseh Köztársaságot, Belgiumot és Franciaországot is. Az Európai Bizottság jelentésében olvasható, hogy nem csak a mediterrán világban állandósult a vízhiány, hanem a fent említett országokban is. A jelen állapot előre megjósolható volt, de mégis kinek van ideje holmi vízügyi kérdésekkel foglalkozni a mai világban. Az EB évek óta sürgeti a tagállamokat, hogy vízgazdálkodási politikájuk részeként alkalmazzanak megfelelő vízárazást, fejlettebb vízgazdálkodási eszközöket, valamint vessenek be hatékonysági és víztakarékossági intézkedéseket. A kérés úgy látszik üres fülekre talált.

Hogy áll Magyarország a vízhiány és a szennyezettség kérdéséhez? Hazánkban 110 liter víz jut egy főre naponta. Nálunk a rendelkezésre álló készletek jelentősen meghaladják a fogyasztást, viszont nagymértékben szennyezettek. A világon 15 másodpercenként hal meg egy gyerek a nem megfelelő minőségű víztől, mivel a komoly hasmenéses megbetegedést gyors kiszáradáshoz vezet. A Procter & Gamble kifejlesztett egy PUR nevezetű víztisztító habot, amelyet a Children?s Save Drinking Water kampány keretein belül a rászorulóknak juttat el a fejlődő országokba. Ezzel a megoldással egy csomag PUR segítségével 15 liter tiszta vizet készíthetünk.8317Magyarország, annak ellenére, hogy a lehulló csapadék vészesen csökken, viszonylag jó helyzetben van. Az edelényiek annál kevésbé: az árvízi helyzetben gondok keletkeztek a vezetékes ivóvízhálózattal, így lajtos kocsikkal és zacskós vízzel látták el a településen tartózkodókat. De az itthoni helyzet nem jelenti azt, hogy elsétálhatunk a globális jelenség következménye mellett: 2025-re 3 milliárd ember válhat vízhiányos ország lakójává. 2020-ra pedig akár 250 millió afrikai szenvedhet vízhiányban.

Tehát, míg a Csád-tó kiszárad, a Nílusért harcok folynak, addig készüljünk fel olyan spórolós megoldásokra mint az esővízzel való öntözés, víztakarékos háztartási eszközök vásárlása. Zuhanyozzunk többet, fürödjünk kevesebbet. Javítsuk meg az elromlott csapokat, és csak telepakolt mosó-, illetve mosogatógéppel kezdjünk neki a mosáshoz. Szerinted menni fog?

Forrás: