Bogyós gyümölcsökkel az emlékezőképességért

A bogyós gyümölcsök, például az áfonya és az eper segíthetnek megőrizni az agyi funkciókat, derült ki egy új kutatásból. Azok a nők, akik sokat ettek ezekből a gyümölcsökből, akár 2,5 évvel is késleltethették a kognitív öregedést.

“Azt mindenki tudja, hogy a zöldségek és gyümölcsök általánosságban egészségesek, így az eredményeink csak megerősítik, hogy többet kell ezekből fogyasztanunk, különösen, ami a bogyókat illeti, így idősebb korban is friss maradhat az emlékezet” – mondta el a kutatás vezetője, Elizabeth Devore, a Brigham and Women’s Kórház illetve a Harvard orvosi karának oktatója. „Étrendbe való beiktatásuk egy nagyon egyszerű módja annak, hogy karban tartsuk az agyunkat.” A cikk azAnnals of Neurology online kiadásában jelent meg.

A bogyók és más gyümölcsök, zöldségek rengetek flavonoidot tartalmaznak, melyek megvédik a sejteket a károsodástól, továbbá gyulladáscsökkentő hatással is bírnak.

bor1

„A bogyókban, almában, citrusfélékben, teában, vörösborban és hagymában található antioxidáns a krónikus betegségekre való hajlamot is csökkenti, mint amilyen a szívbetegség, a cukorbaj és a rák” – magyarázta Nancy Copperman táplálkozástudományi szakember, a North Shore LIJ Egészségügyi Rendszerének igazgatója.

A bogyós gyümölcsök egy antocianin nevű flavonoidban gazdagok. Ettől lesz olyan szép színe a málnának, az áfonyának, az epernek, a bodzának és a szőlőnek. Az antocianinokben az a különleges, hogy átjutnak a vér-agy gáton, és az agy memóriáért felelős területén halmozódnak fel.

fekete áfonya

A Harvard egy másik nemrégiben folytatott kutatása arra is fényt derített, hogy a bogyók a Parkinson-kór kockázatát is csökkenthetik. A szóban forgó kutatáshoz az USA nővéregészségügyi felmérésének adatait használták, mely 1980-ben vette kezdetét, és négyévente gyűjtötte be az étrenddel kapcsolatos információkat. 1995 és 2001 között elkezdték felmérni a több mint 16 ezer résztvevő nő kognitív képességeit. Ekkorra már mindegyikük elmúlt 70 éves. Kétszer végezték el a vizsgálatokat, melyek közt két év telt el. Kiderült, hogy akik a legtöbb áfonyát (hetente egy adagnál többet) és epret (heti több mint két adagot), azoknál a kognitív öregedés mintegy 2,5 évet késett.

Devore szerint más bogyók is bírhatnak hasonló hatással, de más gyümölcsöket nem fogyasztottak olyan mennyiségben, hogy azt fel tudták volna mérni. Dr. Robert Graham, a Lenox Hill Kórház belgyógyásza a következőket fűzte a kutatáshoz: „Az ehhez hasonló, nagy léptékű epidemiológiai munkák bővítik az alapvető tudományos kutatómunkát azzal, hogy a bogyók antioxdáns és gyulladásgátló összetevői az életkorral összefüggő mentális hanyatlás folyamatát is kedvezően befolyásolják. Én minden betegemnek kortól függetlenül javaslom, hogy fogyasszon ezekből minél többet. Könnyed, tápláló és ízletes eszközei az agyi képességek megőrzésének.” Bár a kutatás összefüggést fedezett fel a gyümölcsök és a mentális funkciók megőrzése között, nem bizonyította azok ok-okozati viszonyát.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.