35-ből 30 gyerekruha nem ment át a biztonsági rostán

Gyermekruhákat és cipőket vizsgált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH), az ellenőrzött 46 féle gyermekruhából és lábbeliből 40 nem felelt meg a biztonsági előírásoknak.

A hatóság keddi tájékoztatása szerint 3 év alatti gyermekeknek szánt textilruházati termékeket, illetve lábbeliket ellenőriztek, hogy azok megfelelnek-e a jogszabályi előírásoknak. Az ellenőrzés a bevásárlóközpontokra, áruházláncokra, szaküzletekre, piacokra és egyéb kiskereskedelmi egységekre is kiterjedt.

Az NFH kiemelte: a 35-féle gyermekruha közül 30 termék nem felelt meg, mivel a húzóvizsgálat során kis méretű díszítések – strasszok, gyöngyök, szegecsek – váltak le a szövet felületéről, ezért használatuk a fulladásveszély miatt súlyos kockázatot jelenthet a gyermekek számára.

gyerekruha2

A gyermek lábbelik ellenőrzése során a 11 vizsgált termékből 10 nem felelt meg. A kifogásolt termékek használatakor fennáll a fulladásveszély súlyos kockázata a leváló kis kellékek, díszítések miatt.

Közölték, hogy a textiltermékek 97 százalékánál, míg a gyermekcipők 91 százalékánál címkézési hiányosságot is megállapítottak.

A veszélyes termékek forgalomból történő kivonásáról, illetve a súlyos kockázatú termékek visszahívásáról a területileg illetékes kormányhivatalok intézkednek.

A vizsgált termékek listája a hatóság honlapján olvasható.

Forrás: MTI


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.