Zöldtea a reuma ellen?

A reuma, a rheumatoid arthritis tünetei megkeseríthetik a betegek életét, de egy új kutatás szerint a zöldtea hatóanyaga segíthetnek a panaszokon.

A zöldtea segíthet?

Dr. Pál Mónika, az Oxygen Medical reumatológusa a már bevált kezelési lehetőségekről beszélt. A zöldteában található hatóanyag, az úgynevezett epigallocatechin-3-gallate (EGCG) hatásos lehet a rheumatoid arthritis kezelésében – állítja az Arthritis and Rheumatology nevű szaklap egyik cikke.  A kutatási eredmények szerint az EGCG csökkentette a kísérleti egerek bokájának duzzanatát. A rheumatoid arthritis ugyanis az ízületeket érinti, leginkább a kezekben, a bokánál, a lábfejeknél, a térdnél, a bokán jelentkezik.
Ez a betegség közel 1,5 millió embert sújt az Egyesült Államokban, háromszor gyakrabban a nőket. Hagyományosan leginkább nem-szteroid gyulladáscsökkentőkkel kezelik, ám a kutatók szerint ennek hatékony alternatívája lehet a zöldteában található EGCG. Ezzel az anyaggal kezelték tíz napig az egérkísérlet alanyait, amely után megfigyelhető volt a bokaduzzanat csökkenése. A szakértők úgy találták, hogy az EGCG csökkentette annak az anyagnak (TAK1) az aktivitását, amely hozzájárul a gyulladás és a szöveti károsodás kialakulásához.

hollisztikus_reumatologia1

Miért alakul ki a reuma?

Mivel a rheumatoid arthritis (RA), a reuma kiváltó okai igen sokfélék lehetnek, a jelenleg elérhető kezelés is összetett. Igen gyakori ok a gyulladás, amely érintheti többek közt az ízületet, izmot, ínt, csonthártyát, és nagyon sokszor az ízületek kopása okozza a fájdalmat. A fertőzések és az utánuk kialakuló betegségek, illetve anyagcsere-betegségek (például köszvény) is állhatnak a reuma hátterében, és egyes esetekben az autoimmun folyamatok vezetnek a reuma megjelenéséhez. Rheumatoid arthritisnek nevezzük az ízületen belüli gyulladást, mely fájdalmat és merevséget okoz. Ha nem kezeljük, az ízületek fokozatosan károsodhatnak. A rheumatoid arthritis és a degeneratív ízületi betegség olyan gyakori reumás betegségek, melyek az ízületeket érintik.
Ha megszületik a reuma diagnózis, a következő lépés az okok kezelése és ezzel párhuzamosan a fájdalom csökkentése, amely jelentős életminőség javulást eredményezhet.

ciztomos tea1

A fájdalomcsillapítás alternatívái

Azoknak, akik tartós megoldásra vágynak és óvakodnak a fájdalomcsillapítók túl gyakori alkalmazásától, érdemes kipróbálniuk az alternatív lehetőségeket. Ilyen lehet például a lökéshullám terápia, amely során a hullám áthatol a test felszínén és beindítja a test öngyógyító mechanizmusait, oldja a triggereket, élénkíti a vérkeringést és az anyagcserét. Ezáltal a kezelések nem csak a fájdalmat csökkentik, de a valódi okot szüntetik meg a sérült szövetek fokozatos regenerálásával – ismerteti dr. Pál Mónika, az Oxygen Medical reumatológusa. – Hasonlóan eredményes a hialuronsav injekció, amely szinte megolajozza az ízületeket. A felhasznált anyag egy átlátszó gél, amely nagy koncentrációban tartalmaz hialuronsavat. A nagyízületekbe fecskendezzük a készítményt, hogy csökkentse a fájdalmat, valamint visszaállítsa az ízület kenését és lökéscsillapítását. Megoldást jelenthet még a kinesiotape szalagok felhelyezése is, amelynek elasztikus tulajdonságai lehetővé teszik az izomműködés normalizálását, az ödémák egyidejű csökkentését, az inak és a szalagok támogatását, a fájdalom csökkenését. Ugyanakkor azok a mozgásszervi betegségek, amelyek nem igényelnek elsődlegesen orvosi ellátást, hatékonyan enyhíthetők az orvos által javasolt mozgással. Az ízületi gyulladások megelőzése érdekében mozogjunk többet, valamint figyeljünk testsúlyunkra, ugyanis az elhízás is okozhat ízületi gyulladást, fájdalmakat.

Forrás: Oxygen Medical


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.