Zöldkagyló – az izületmegóvás nagymestere

A zöldkagyló akkor keltette fel a kutatók figyelmét, amikor az új-zélandi őslakosok életkörülményeit vizsgálták.

Az Új-Zélandon őshonos maori törzs a 19. században beözönlő európaiak miatt nehéz időkkel kellett, hogy szembenézzen. Földjeik nagy részét elvesztették, folyamatos vándorlásra kényszerültek, amihez óriási erőnlétre volt szükségük. A metsző hideg és a fizikai igénybevétel nagy megterhelést jelent a szervezet számára, mindezek ellenére a maorik mégsem szenvedtek soha ízületi gyulladásban, reumában és hátfájásban, ami a nyugati társadalmaknál már szinte általánosnak volt mondható.

Hogy hogyan voltak a maorik képesek elkerülni ezeket a krónikus betegségeket, különösen ilyen körülmények között?

Ahogyan a szigetlakóknál, úgy a maoriknál is az étrend alapját a tengergyümölcsei képezték, elsősorban a zöldkagyló. A ma Új-Zélandon élő maorik úgy tartják, őseik a nyersen fogyasztott zöldkagylónak köszönhették, hogy idős korukban is ellen tudtak állni az idő vasfogának és elkerülte őket az öregedésnek a mozgásban is megmutatkozó hatása, ami ma a nyugati országokban élő emberekre jellemző.

 

02zoldkagylo

Bár a ma várható átlagos élettartam az elmúlt évszázadokhoz képest jelentősen megnövekedett, nagyon sokan a kor előrehaladtával különböző mozgásszervi tüneteket kezdenek tapasztalni. Gyakran már ébredéskor jelentkezik a fájdalom a hátban és deréktájékon, az ízületi és a sokízületi gyulladás szinte népbetegségnek számítanak. Ezek a problémák azonban nemcsak az időseket érintik.

A tápanyagszegény, kiegyensúlyozatlan táplálkozás és a mozgásszegény életmód jelentősen hozzájárul a tünetek kialakulásához már fiatalkorban is. A kínzó fájdalom és a nehézkes mozgás pedig nagyban rontja az életminőséget.

Világszerte emberek milliói szenvednek a mozgásszervi panaszoktól, jellemzően éppen a legfejlettebb társadalmakban. Tehát az élettartamot sikerült ugyan jelentősen meghosszabbítani, de nem élvezhetjük felhőtlenül, hiszen szervezetünk közben folyamatosan kopik és már-már természetesnek vesszük, ha a mozgás évről évre egyre nehézkesebbé válik. Pedig ez nem törvényszerű.

A gyógyszeripar a nyereség reményében halomszámra árasztja magából a receptre kapható fájdalomcsillapítókat. De ezek a gyógyszerek csak a tüneteket kezelik, nem képesek orvosolni a probléma gyökerét, nem beszélve arról, hogy a bennük található anyagok mennyi kárt okoznak a szervezetben. Mivel a mozgásszervi panaszok kiváltó oka kezeletlenül marad, idővel tovább súlyosbodik az egészségi állapot, a fájdalomcsillapítók szedése mellett azt tapasztaljuk, hogy egyre több gyógyszerre van szükségünk.  Tudjon meg még többet a zöldkagylóról >>


01zoldkagylo

 

Csökkentse a tüneteket zöldkagylóval

A természet segítségét felhasználva azonban gyógyszerek nélkül is megszabadulhatunk a fájdalomtól és helyreállíthatjuk egészségünket, visszanyerhetjük a rugalmas mozgás örömét. A zöldkagyló egy nagyszerű tápanyagforrás, széles választékát kínálja a vitaminoknak, ásványi anyagoknak és természetes gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik.

Ennek köszönhetően mérsékli az ízületi gyulladást, javítja a porc és a kötőszövetek állapotát, védi az emésztőrendszert, immunerősítő hatást fejt ki és lassítja az öregedési folyamatot. Nem csoda, hogy a maorik rengeteget ettek belőle, fogyasztásával bárki élvezheti az egészségre gyakorolt fantasztikus hatásait.

A zöldkagylóval kapcsolatban folytatott kutatások során derült ki, hogy nagy mennyiségben tartalmaz telítetlen zsírsavakat, elsősorban DHA-t és EPA-t. Ezek nélkülözhetetlenek a megfelelő agyműködéshez, hatással vannak a tanulási képességekre, a látásra és a kedélyállapotra is. Emellett az omega-3 zsírsavak gyulladásgátló tulajdonásággal is rendelkeznek.

Azonban a zöldkagyló mozgásszervek szempontjából legértékesebb összetevői a mukopoliszacharidok (MPS), melyek támogatják a sejtek növekedését és az ízületi folyadék termelődését. Ha ez a kenőanyag csak kis mennyiségben áll rendelkezésre, az ízületek és a porcok a mozgás során begyulladnak, kopásnak indulnak. Idővel azonban a szervezetben csökken az MPS mennyisége, a zöldkagyló fogyasztásával viszont szinten tarthatjuk, ezáltal az öregedési folyamatokat is lassíthatjuk.

A maorik a zöldkagylót tisztán, nyersen ették, így a benne lévő tápanyagokhoz a legkoncentráltabban jutottak hozzá. Sokan azonban nem szeretik a nyers kagyló ízét és jellegzetes illatát, ők gyakran megfőzik a kagylókat, ám a főzés során elveszik azok tápértéke. A legjobb, ha megtaláljuk a megfelelő zöldkagyló étrendkiegészítőt, melynek fogyasztása természetes és biztonságos módja az ízületi fájdalom és gyulladás csökkentésének, a porckopás megállításának és az időskorban is fiatalos mozgás megőrzésének.(x)

Tudjon meg még többet a zöldkagylóról >>

biomax

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.