Valóban segít megfázás ellen a csirkeleves?

Mindenki hallhatott már nagyanyáink jó tanácsáról: nátha, megfázás ellen csirkeleves a legjobb megoldás! De vajon tényleg igaz ez?

S ha igen, miért olyan egészséges ez a húsleves?

Ki ne ismerné nagymamáink jó tanácsát a híres húslevesről? Az azonban talán már megfordult a fejünkben, hogy vajon miért olyan jó megfázás ellen a csirkeleves? Miféle gyógyhatással bír és miért? Valóban megmenthet minket egy csomó gyógyszer szedésétől?

Le kell szögezni: embereken végzett tanulmányokat nem találunk arról, hogy bizonyítottan harcol a megfázás ellen a csirkeleves. Ám tény, hogy számos bizonyíték van arra: érdemes próbát tenni vele.

Foto:pixabay.com

A Chest szaklapban megjelent egyik tanulmány szerint például a csirkeleves megfázás ellen azért lehet jó, mert gyulladáscsökkentő hatású, s ezáltal enyhíti a felső légúti fertőzések tüneteit. A kutatók az ún. neutrofilek mozgását is vizsgálták – mely a fehérvérsejt egy típusa – a levessel keverve, s kiderült, hogy a neutrofilek mozgása csökkent a leves jelenlétének köszönhetően, s ez gyulladáscsökkentő mechanizmusra utal, amely elméletben enyhíti a megfázás tüneteit.

Dr. Stephen Rennard, a tanulmány vezetője, aki a Nebraskai Egyetem Omahai Egészségközpontjának professzora, rámutatott, hogy a csirkeleves bizonyos összetevői hatással lehetnek a szervezet sejtjeire, s lehetséges egészségügyi hatásaik vannak, ám hogy ezek jók vagy rosszak ránk nézve, azt nem tesztelték. A tanulmányt laboratóriumi körülmények között végezték el, s nem embereken, ezért Rennard felhívja a figyelmet, hogy alaposabb vizsgálatot kíván az, vajon a szervezet felszívja-e ezeket az anyagokat, amelyek a laborban előnyös hatást mutattak.

A kutatók nem különítették el a specifikus anyagokat a levesben, melyek jótékonyak lehetnek, s nem próbálták megmutatni, mit érnek el egy élő emberben, aki éppen meg van fázva. „Valószínű, hogy megfázás ellen a csirkeleves valóban megteszi, ami tőle telik – de több vizsgálatra van szükség ahhoz, hogy ennél többet mondhassunk” – szögezte le dr. Rennard.

Foto:pixabay.com

A csirkeleves illata

A csirkeleves aromája, fűszerei, forró mivolta segíthet kitisztítani a színuszokat és javítani a tüneteket fertőzés esetén azon embereknél, akik légzőszervi problémákkal küzdenek – hívta fel a Chestben megjelent tanulmány a figyelmet, melynek szerzője, dr. Kiumars Saketkhoo, pulmonológus, valamint a PIH Health intenzív osztályának munkatársa kiemelte: 40 éve végeztek Miami Beach-en egy tanulmányt, ahol egy nagyobb zsidó közösség él és nagyon hisznek a csirkeleves erejében. El is nevezték „zsidó penicillinnek”.

A kisméretű tanulmány során 15 egészséges önkéntes orrába apró szemcséket juttattak, amelyek a baktériumokat vagy vírusokat utánozták, s ezek aktivitását is mérték azelőtt és az után, hogy az önkénteseknek hideg vizet, meleg vizet vagy csirkelevest adtak.

Foto:pixabay.com

A csirkeleves a megfázás ellen jóval hatékonyabb volt, mint a meleg víz, stimulálta ugyanis a nyálkahártya szállítórendszert – ez segít mozgatni a felső és alsó légutakban a felgyülemlett váladékot, s így a test könnyebben megszabadul a részecskéktől, a fertőzéstől. Ez a rendszer igen nagy szerepet játszik abban, hogy kitisztuljunk minden légúti fertőzés esetén, beleértve a megfázást.

A meleg folyadékok kortyolgatása segít felmelegíteni az orr folyadék alját, mely szintén javíthatja a tüneteket. Ám a csirkelevesben van még valami, ami ad egy „lökést” a dolognak.

A gyógynövény birodalom számtalan illatos, ízes, gyógyhatású taggal büszkélkedik. Nem egy közülük egyszerre gyógy- és fűszernövény, így aztán megfelelően alkalmazva teret és helyet kaphatnak a gasztronómiai fogásokban és a házi orvosságokban egyaránt.

Íme, a top 3 gyógynövény, megfázásra!

Tápanyagok sokasága

Félretéve a tanulmányokat, a szakemberek egyetértenek abban, hogy a csirkeleves megfázás ellen hatékony lehet, különösen, ha a szilárd ételek nem is esnek jól. Tápanyagban gazdag étellel látnak el bennünket – hangsúlyozta Karen Smith dietetikus, az Academy of Nutrition and Dietetics szóvivője. Sőt, megfázás ellen a csirkeleves azzal is segít, hogy növeli a hidratációt, ami betegség esetén kihívás lehet.

A csirkelevesben vitaminokat, ásványi anyagokat fogyasztunk, így A-vitamin dús répát, mely az immunválaszban játszik szerepet, de cinket is eszünk, amely nagy mennyiségben segít harcolni a megfázás ellen. A csirkeleves részt vesz a test szöveteinek javításában, s cisztein aminosavat is tartalmaz, mely kiegészítő formájában enyhíti a megfázás tüneteit. Arra is van esély, hogy a csirkecsontból származó kollagén hozzájárul a gyógyuláshoz, de erre nincs egyelőre tudományos bizonyíték.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.