Torokfájásra homeopátia!

Bár számos általános szerért nyúlhatunk a polcokon, a homeopátia is akkor a leghatékonyabb, ha a konkrét problémához illő szert alkalmazunk.

A homeopátia diagnózisának alapelvei

A helyes homeopátiás gyógyszer megtalálásának legfontosabb, nagy szakértelmet igénylő része a diagnózis felállítása. A nyugati orvoslásnál megszokott fizikális vizsgálatok itt is jelentősek, de a homeopátiás anamnézis célja az is, hogy az orvos megértse a betegség természetét, ismerje a betegség kialakulásának körülményeit. A szerválasztásnál ugyanakkor lényeges momentum a dózis és a potenciál meghatározása is.

Mivel a torokgyulladás jellemzően akut betegség tünete, többnyire lassú alacsony-közepes potencia választása a célravezető. Nem szabad általánosítani, még a viszonylag egyszerű esetekben sem. A torok, garat problémája esetén például meg kell figyelni a torokképletek színét, duzzadtságát, szimmetriáját, kutatni a lepedék, esetleg tüszők után, vizsgálni kell, hogy a nyelv bevont-e, vagy éppen élénkpirosan domborodó ízlelőbimbók láthatók a felületén. Ha jól sikerül a választás, jó eséllyel elkerülhető az antibiotikumos terápia, a tünetek enyhíthetők, a betegség lefolyása gyorsítható.

torokfajas

Jellemző tünetek és szerek

Kezdődő torokfájás: ACONITUM

Az induló torokgyulladás esetén használjuk, mikor a torokfájdalom nagyfokú szomjúsággal, nyugtalansággal, gyakran magas lázzal jár.

Fájdalmas nyelés: BELLADONNA

A betegség jellemző  tünetei  a lüktető  torokfájdalom,  vörös, száraz garat,  nyelési nehézség, forróságérzés, gyakori  a hirtelen felszökő láz.  A kezdeti fehéres lepedék után az ízlelőbimbók pirosan kidudorodnak.

Szúró, égő fájdalom: APIS 15 CH

Rózsaszín, piros a torok és nincs szomjúság érzés. A fájdalom hideg ital ivására, hideg borogatásra javul. Méhcsípésre érzékenyek ne használják orvossal való megbeszélés nélkül.

Kisugárzó fájdalom: PHYTOLACCA

Éles fájdalom a torokban, mely a fülek, nyak felé sugárzik ki, a garat vörös, főleg a széli részeken. A fájdalom meleg ital fogyasztásakor romlik. A nyakon megnagyobbodott nyirokcsomók, testszerte izomfájdalmak, összetörtség érzése jelentkezhet.

Kaparó torok: BRYONIA

A torok kaparása miatt gyakori a krákogás, amely azonban csak nehezen hozza fel a nyákot. A lassan kialakuló, erősödő tünetek mellett a száj rossz ízű, kiszárad, a beteg nagyon sok folyadékot kíván. Pihenésre, a mozgás kerülésére van szüksége.

torokfajas1

Bűzös lehelet, köhögés: MERCURIUS SOLUBILIS

Vörös torok, minden nyelésre fájdalom jelentkezik. Erős, maró orrfolyás, bő váladékozás, mely lehet zöldes színű, bűzös. A köhögés sok köpettel jár. A torok lepedékes lehet, s a beteg nagyon szomjas. A nyelv a foglenyomatot megtartja. A szemhéj is gyulladt lehet.

Mivel a szerválasztásnál egy képzett orvos jóval több szempontot figyelembe vesz, érdemes e téren is szakemberre bízni a gyógyítást. Ha akut probléma esetén jó szert választunk, a betegség gyorsan, könnyen gyógyul és nem követi hosszú lábadozási időszak. Amennyiben a három napos homeopátiás kezelés nem hoz javulást, vagy a mandulákon gennyesedést (tüszőt) látunk, feltétlenül keressük fel az orvost!

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.