Top tippek – Mely ételek fokozzák és melyek mérsékelik a gyulladást?

A természetes gyulladáscsökkentő étrend csökkenti annak esélyét, hogy gyulladás alakuljon ki a szervezetünkben. Tudjuk-e, milyen élelmiszerek vannak ránk jó, illetve rossz hatással?

Ha olyan egészségügyi állapotokkal küzdünk, melyekben főszerepet játszik a gyulladás, érdemes tisztában lennünk vele, milyen ételek segítenek mérsékelni azt. A természetes gyulladáscsökkentő étrend alkalmazása igen fontos lehet. Ehhez azonban tudnunk kell, mely élelmiszerek vannak ránk jó, illetve rossz hatással.

Bár a gyógyszeres és egyéb kezelések lényegesek, számos szakértő szerint a gyulladáscsökkentő étrend is segítséget jelenthet.

Fotó: 123rf.com

Aki például reumás ízületi gyulladástól szenved, annak az étkezés megváltoztatása nem lesz csodás gyógymód, azonban a gyulladáscsökkentő étrend mérsékelheti a fellángolások számát, vagy segít a fájdalom csökkentésében.

A gyulladáscsökkentő étrend széles körben egészségesnek tartott táplálkozási forma. S még ha nem is segít érdemben állapotunkon, az egyéb problémák esélye is kisebbé válik.

Melyek a gyulladáscsökkentő ételek?

A gyulladás mérséklését célzó étrend sok gyümölcsöt és zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát, növényi fehérjéket (például babot és dióféléket), zsíros halat, valamint friss fűszernövényeket és fűszereket tartalmaz. Lássuk ezeket részletesebben.

  • Gyümölcsök és zöldségek: ha ezeket fogyasztjuk, törekedjünk a változatosságra és a sokféle színre. Kutatások szerint a K-vitaminban gazdag, leveles zöldek, mint amilyen a spenót és a kelkáposzta, csökkentik a gyulladást. Ugyanígy a brokkoli és a káposzta. Az az anyag, mely a gyümölcsök – például a cseresznye, a málna és a szeder – színét adja, szintén gyulladáscsökkentő hatású.
  • Teljes kiőrlésű gabona: a zabpehely, a barna rizs, a teljes kiőrlésű kenyér és egyéb, finomítatlan gabonafélék általában magas rosttartalmúak, márpedig a rostok is segíthetnek a gyulladás elkerülésében.

  • Bab: a babnak magas a rosttartalma, tele van antioxidánsokkal és egyéb gyulladáscsökkentő anyagokkal, érdemes fogyasztani.
  • Dió: egészséges zsírt tartalmaz, mely segít megállítani a gyulladást. Az olívaolaj és az avokádó szintén ezen egészséges zsír jó forrásai. Együnk meg egy marék diót naponta, de ennél többet ne, mert a zsír és a kalória összeadódik.
  • Hal: elengedhetetlen része egy gyulladáscsökkentő étrendnek. Érdemes heti legalább kétszer halat fogyasztani. A lazac, a tonhal és a szardínia rengeteg Omega-3 zsírsavat tartalmaz, amelyek hatékonyak a gyulladás ellen.
  • Gyógynövények és fűszerek: amellett, hogy kiváló ízesítők, antioxidánsokat adnak az ételeinkhez.  A curryporban található kurkuma például egy a benne levő kurkuminnal teszi ezt. A fokhagyma gátolja a szervezet képességét arra, hogy gyulladásfokozó dolgokat állítson elő.

Melyek a gyulladást elősegítő ételek?

Ha szeretnénk csökkenteni a gyulladást szervezetünkben, a jelentősen feldolgozott, túl zsíros vagy nagyon édes élelmiszerek nincsenek ránk jó hatással.

  • Édességek, sütemények, péksütik, üdítők: ezek az ételek nem tartalmaznak tápanyagot, könnyen ehetünk belőlük túl sokat, ami nem meglepő módon súlygyarapodáshoz vezet – de magas vércukor- és koleszterinszintet is eredményezhet. Mindegyik összefügg a gyulladással. 
    A cukor hatására a szervezetben gyulladást okozó hírvivők, úgynevezett citokinek szabadulnak fel. A szénsavas üdítők és más édes italok a legfőbb bűnösök. A gyulladáscsökkentő étrend szakértőinek gyakori tanácsa, hogy minden hozzáadott cukrot ki kell zárni, beleértve az agavét és a mézet is.
  • Magas zsírtartalmú és feldolgozott vörös húsok (például hot dog): ezekben az ételekben nagy mennyiségű telített zsír található, ami gyulladást okozhat, ha a kis mennyiségnél többet fogyasztunk el belőle naponta.
  • Vaj, teljes tej és sajt: a probléma ezeknél az élelmiszereknél is a telített zsír. Fogyasszunk helyettük alacsony zsírtartalmú tejtermékeket, melyek nem tekinthetők gyulladás-kiváltónak.
  • Hasábburgonya, sült csirke és egyéb sült ételek: attól, hogy növényi olajban sütjük ki őket, még nem lesznek egészségesek. A kukoricaolaj, a pórsáfrányolaj és más növényi olajok mindegyike tartalmaz Omega-6 zsírsavat. Szükség van némi Omega-6-ra, ám ha túl sokat kap belőle a szervezet, felborítja az Omega-6 és Omega-3 közötti egyensúlyt, s a végén további gyulladások lépnek fel.

    Foto:123rf.com

  • Kávékrémek, margarin és bármi, ami transzzsírokat tartalmaz: a transzzsírok növelik az LDL (vagyis a „rossz”) koleszterinszintjét, ami gyulladást okoz. Ezekből nemigen van „biztonságos mennyiség”.
  • Búza, rozs és árpa: a gluténtartalmú gabonaféléket a cöliákiában szenvedőknek kerülniük kell. Számukra külön gluténmentes pékáruk készülnek. Mindenki másnak azonban inkább teljes kiőrlésű gabona ajánlott.

Milyen veszélyeket rejt a krónikus gyulladás?

A gyulladás természetes módon fordul elő a szervezetben. Megvéd a méreganyagoktól, fertőzésektől és sérülésektől, azonban ha túl gyakori, betegségeket válthat ki. Szakértők különféle betegségekhez kötik a hosszú távú, azaz a krónikus gyulladást.

Ilyen például a szívbetegség, a rák, a diabétesz, az Alzheimer-kór, a depresszió. Az étkezési szokások megváltoztatásával a krónikus gyulladás kockázata csökkenthető.

Olvasd el ezt is!

Immunerősítő koktél és gyulladáscsökkentő fűszerek

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.