TOP 5 módszer a mérgező vegyszerek ellen

Egészségügyi és környezetvédelmi szakemberek összegyűjtötték az öt legjobb módszert arra, hogyan óvhatják meg a szülők gyermekeiket a mérgező vegyszerektől a házban és a ház körül.

A Kanadai Partnerség a Gyermekegészségügyért és a Környezetvédelemért (CPCHE) szakértői a házi por szabályozását, a kevésbé toxikus, illatmentes tisztítószereket, a rendkívül óvatosan végzett felújítást, a bizonyos típusú műanyagok kerülését, és a kevés higanyt tartalmazó halfajták fogyasztását tartják az öt legfontosabb intézkedésnek, amelyekkel csökkenteni lehet a gyermekek egészségét károsító gyakori toxikus behatások mértékét.

Erica Phipps, a szervezet igazgatója szerint, ha a szülők ezen az öt területen megteszik a szükséges intézkedéseket, jelentős mértékben csökkenthetik a méreganyagok behatását gyermekeikre, ráadásul még pénzt is megtakaríthatnak!

1. Portalanítás

Az ajánlott tevékenységek listáján a gyakori porszívózás, felmosás illetve nedves ruhával végzett portörlés áll az első helyen. A házi por az olyan méreganyagok behatásának fő forrása, mint például az ólom vagy a higany, amelyek már kis mennyiségben is károsíthatják a fejlődő agyat. A legsérülékenyebb időszak a magzati kor, ezért a várandós édesanyáknak különös figyelmet kell fordítaniuk környezetükre!

vegyszer

2. Környezetvédő takarítás

A méreganyagok behatását (és a költségeket) azzal is csökkenteni lehet a háztartásban, hogy a szülők egyszerűbb, nem mérgező tisztítószerekre váltanak. A szódabikarbóna és az ecet hatékony súroló-és tisztítószerek lehetnek, és a légfrissítők, illetve illatos mosószerek mellőzésével csökkenthetjük a gyermekeket érő toxikus behatások mértékét.

3. Megfelelő házfelújítás

Lakásfelújításkor oda kell figyelni arra, hogy a terhes nők és a gyermekek maradjanak távol a felújítás alatt álló területektől, hogy ne kerüljenek kapcsolatba a méreganyagokkal teli porral és a festékekből, ragasztókból és tömítőanyagokból származó toxikus gőzökkel! A felújítandó területet nejlonnal hermetikusan el kell zárni a ház többi részétől!

4. Óvatosan a műanyagokkal!

A szülőknek nagyon meg kell válogatniuk, hogy milyen műanyagokat használnak a háztartásban, különösen az élelmiszerek tárolásával és felszolgálásával kapcsolatban! A szakértők szerint még a “mikrózható” feliratú műanyagedényeket sem szabad a mikrohullámú sütőben használni, mivel a vegyi anyagok átkerülhetnek az élelmiszerekbe.

5. Biztonságosabb halak

A nehézfémmérgezés elkerülése érdekében válasszunk olyan halfajtákat, amelyek kevés higanyt tartalmazhatnak: ilyen például az atlanti makréla, a hering, a szivárványos pisztráng, a friss vagy konzerv lazac és a tilápia.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.