Top 4 ok, amiért őszibarack kerüljön az asztalra!

Jól emészthető, könnyű őszi étel

Ha ősz, akkor őszibarack – nagy kedvenc hazánkban ez a szezonális gyümölcs, amely nemcsak egyszerűen emészthető és finom, számos vitamint és tápanyagot is rejt.

Az ősz egyik tagadhatatlanul kedvenc gyümölcse az őszibarack. Nagyon sokan szeretik, könnyedsége, zamatos íze miatt. Nemesített változatát, a nektarint is rengetegen fogyasztják szívesen.

Foto:pixabay.com

 

De lássuk, mi mindenért olyan jó az őszibarack!

1.Kellő mennyiségű folyadékot rejt: ez a finom őszi gyümölcs sok folyadékot tartalmaz, csaknem 90 százaléka víz. Mivel a kalóriatartalma sem magas, bátran ehetik azok is, akik le szeretnének faragni a kilóikból.

2.Vitamindús gyümölcs: az őszibarack számos értékes vitamint foglal magába. Nagy az A- és C-vitamin tartalma, de E-vitamint, B-vitaminokat, K-vitamint is találunk benne. Tartalmaz káliumot, vasat, magnéziumot, foszfort és mangánt.

Egyéb gyümölcsökhöz hasonlóan ez az őszi kedvenc sem nélkülözi a szervezetünk számára oly értékes antioxidánsokat, melyek sokat tesznek a károsító szabad gyökök ellen, elősegítve sejtjeink oxidatív stresszel szembeni védelmét.

3.Emésztés- és immunrendszersegítő: az őszibarack rosttartalma jelentős, de vannak benne vízben oldódó és oldhatatlan rostok is. Mindegyiknek komoly szerepe van abban, hogy megfelelő legyen a bélműködésünk, bélflóránk egészséges maradjon és ezzel együtt immunrendszerünk is tökéletesen funkcionáljon.

4.Számos étel készíthető az őszibarackkal: aki szereti, frissen is szívesen eszi ezt a gyümölcsöt. Rengeteg módja van azonban annak, hogy ételekbe, süteményekbe felhasználjuk (különösen finom fahéjjal!).

Készíthető belőle gyümölcssaláta, kitűnő joghurtba vagy zabkásába ízesítésnek, smoothie-hoz szintén adható.

Gyakran mondjuk a fiatal, egészséges arcbőrre, hogy hamvas, mint egy barack. Mindez nem véletlen, hiszen az őszibarack kitűnő csodaszer a száraz és fáradt bőrre.

Őszibarack, a szívbarát gyümölcs

A legjobb piték, morzsás sütik szintén készülhetnek őszibarackkal.

Ha egy kicsit grillezzük, akár sajthoz vagy húsféléhez is kínálhatjuk különlegességként!

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.