Top 10 ok, amiért a sok ülés kimondottan káros

A szívtől a cukorbetegségen át a rákig számos baj esélyét növeli

A sok ülés cseppet sem tesz jót az emberi szervezetnek. Nem arra lettünk kitalálva, hogy egész nap ne mozduljunk meg. Ha így teszünk, annak komoly, káros következményei lesznek. Lássuk, mik ezek.

Az ember a korábbi évszázadokban nem keveset mozgott. Ez ma már nem mondható el rólunk. Rengetegen dolgoznak irodában vagy folytatnak olyan tevékenységet, melynek keretében szinte egész álló nap ülnek.

A sok ülés káros a szervezetünkre nézve. Több módon is negatív hatást gyakorol rá. Lássuk, hogyan.

1.Károsítja a szívet: a kutatók először akkor jöttek rá erre, amikor összehasonlították a kamionsofőröket a kalauzokkal és az őrökkel. Bár étrendjük és életmódjuk nagyon hasonlított, azok, akik egész nap ültek, kétszer akkora eséllyel lettek szívbetegek, mint akik állva dolgoztak.

2.Megrövidítheti az életet: jóval valószínűbb, hogy korán hal meg, aki élete során a sok ülés rabja volt. Nem segít különösebben az sem, hogy eddzünk minden nap, vagy sem. Persze ez nem lehet kifogás, hogy többé be se tegyük a lábunkat a konditeremben vagy ne menjünk futni. Ha ezt tesszük, életünk még rövidebb lehet.

foto:pixabay.com

3.Valószínűbb a demencia: a sok ülés következtében az agyban is káros folyamatok kezdődnek el. A túl sokat ülő ember agya egyre inkább egy demenciáséra hasonlíthat. A hosszú időn át ücsörgések nap mint nap növelik a szívbetegség, a diabétesz, a stroke, a magas vérnyomás és magas koleszterinszint kockázatát, s ezek mind szerepet játszanak a demencia kialakulásában is. Ha naponta mozgunk, minden probléma esélyét lecsökkentjük.

4.Sok üléssel a testmozgás előnyeit is elveszíthetjük: igencsak káros, ha túl sok üléssel telik a napunk, mivel az edzéssel is nehéz kompenzálni. Még ha heti 7 órát eddzünk is, vagyis 2-3 órával többet, mint a javasolt mennyiség, egy napi 7 órás ülés hatását nem tudjuk visszafordítani. Ha már mozogtunk, ne tegyük tönkre a hatását azzal, hogy napunk további részét a kanapén töltjük.

Foto:123rf.com

5.Nő a cukorbetegség esélye: valószínűbb a diabétesz kialakulása, ha sok ülés teszi ki az ember mindennapjait. S ennek oka nemcsak az, hogy kevesebb kalóriát égetünk. Úgy tűnik, a hosszas üldögélés sokkal inkább felelős lehet a betegségért. Nem egyértelmű, miért – ám az orvosok úgy gondolják, a sok ülés megváltoztatja annak módját, ahogyan a szervezet az inzulinra reagál, vagyis a hormonra, amely segít a cukrot és a szénhidrátot elégetni az energia érdekében. Jóval károsabb hatásai vannak tehát, mint hinnénk.

6.A sok ülés mélyvénás trombózist okozhat: a mélyvénás trombózis (DVT) egy vérrög, amely a lábban alakul ki, sokszor éppen azért, mert az illető sokáig ült mozdulatlanul. Amennyiben az alvadék felszabadul és a tüdőbe kerül, súlyos állapotot hoz létre. Lehet, hogy duzzanatot és fájdalmat észlelünk, de akadnak, akiknek tünetei sincsenek. Ezért is jó ötlet szüneteket tartani a sok ülés között!

7.Hízással járhat: nem kérdéses, hogy aki nem mozog, arra felszaladnak a kilók. Aki sokat ül, nagyobb valószínűséggel lesz túlsúlyos. Előnyös, ha minden nap eddzünk, ugyanakkor nem ellensúlyozza a hosszú, képernyő előtt töltött órák káros hatását.

8.Magasabb a szorongás esélye: előfordulhat, hogy aki gyakran van egyedül, a tévével vagy a filmezéssel köti le magát. A sok képernyő előtt ülés azonban megzavarja az alvást, s az ember még szorongóbbá válhat. Az is tény, hogy ha valaki túl hosszú ideig tölti egyedül az idejét, lassan elhatárolódhat családtagjaitól, barátaitól is, s csak még valószínűbbé válik a szociális szorongás kialakulása. A kutatók még mindig igyekeznek rájönni e jelenség pontos okára.

ulomunka

Foto:123rf.com

9.Káros a hát egészségére: a sok ülés határozottan nem tesz jót a hátnak. Komoly megterhelést jelent a nyakra, a hátizmokra, a gerincre nézve. Fontos a jó szék, töltsük az üléssel töltött időt ergonomikus székben, amely megfelelő támaszt nyújt a hátnak. Érdemes ugyanakkor tudni, hogy nem számít, mennyire kényelmes a szék, a sok ülés káros hatása ettől nem enyhül.

10.Visszérhez vezethet: aki túl hosszú ideig ül nap mint nap, annak könnyen összegyűlhet a vér a lábában. Ez nagyobb nyomást helyez a vénákra. Megduzzadhatnak, megcsavarodhatnak vagy kidudorodhatnak. S bár ezek nem súlyosak, fájdalmat válthatnak ki és kezelésre szorulhatunk miattuk.

Fotó: 123rf.com

11.Nő a csontritkulás esélye: aki nem mozog, annak meggyengülhetnek a csontjai. Nagyobb valószínűséggel alakul ki ennek hatására a csontritkulás. Az illető lassan képtelenné válhat a szokványos napi feladatai elvégzésére is. Míg a közepes mértékű mozgás nem előzi ezt meg, azért nem szükséges maratonokat futni. Csak az a lényeg, hogy az ember aktív maradjon 50 éves kora felett is és ne töltse ideje nagy részét a kanapén.

12.Nő a rák valószínűsége: még egy határozottan káros hatása van a sok ülésnek – a vastagbél-, a méhnyálkahártya- és a tüdőrák megnövekedett kockázata. Minél többet ülünk, annál nagyobb e betegségek esélye. Az idősebb nőknél az emlődaganat rizikója is emelkedik. Ez nem változik azzal, ha valaki nagyon aktív – nem szabad sokat ülni!

Előfordul, hogy konkrét sérülés okozza, de gyakran nem ennyire egyértelmű a farokcsonti fájdalom oka. 

Farokcsonti fájdalom, ami üléskor fokozódik – Mit tehetünk ellene?

Nagyon fontos tehát, hogy mindennapjainkba beiktassuk a mozgást. A legjobb, ha minden félórában felállunk az asztal mellől és megmozgatjuk magunkat! Nyújtsunk, hajolgassunk, álljunk az asztalunk mellett beszélgetés közben. Ha ügyelünk a napközbeni ülés-megszakításokra, már csökkentjük a sok üldögélés negatív hatásait.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.