Tökéletes gyomirtó és komposzt – ezért fontos eltenni a diófa levelét

A diólevél ősszel alaposan feladja a leckét a kertben, és nem csupán amiatt, hogy hatalmas mennyiségben hullik ilyenkor. Hanem azért is, mert a legtöbb hobbikertész nem tudja, mit kezdjen vele…

Akinek van diófa a kertjében, az mostanában igen gyakran fog a kezébe lombseprűt, hiszen a fa alatt hatalmas mennyiségű avar keletkezik minden nap. A diólevél ősszel nem csupán emiatt okoz fejtörést, hanem azért is, mert sokan nem tudják, mihez kellene kezdeni vele.

Kevés kivételtől eltekintve tilos az elégetése az egész országban, sokan nem merik komposztálni, és a legtöbb helyen zöld-hulladékként sem szállítják el. Utóbbinak az az oka, hogy az egész országban problémát okoz a dióburok-fúrólégy, aminek a lárvái a fa alatt telelnek át, így a hullott avart tilos kivinni a portáról, hiszen terjesztenénk vele a fertőzést is. De mi legyen akkor a diólevéllel ősszel? Mutatjuk, hogyan tudod kezelni.

 

Semmiképpen ne hagyd a fa alatt

 

 Fotó: Pixabay.com

 

Két oka is van, amiért mindenképpen el kell takarítani a hullott diólevelet. Az egyik, hogy a diófa levelében növekedésgátló hormon található, amitől a legtöbb növény kipusztul a fa alatt; ha eltávolítod a leveleket, ennek a mennyisége jelentősen csökken. A másik ok, amiért nem maradhat az avar, az a dióburok-fúrólégy: ennek a kártevőnek a lárvái a fa alatt telelnek át, így minél tisztábban tartod a diófa alatti területet, annál kevesebben maradnak meg.

Tévhit, hogy nem lehet komposztálni

 

Fotó: Pixabay.com

 

Sokan nem merik a komposztálóba tenni a hullott diólevelet, hiszen a növekedésgátló hormon így tavasszal kikerülne a kertbe, és a zöldségek nem tudnának fejlődni. A kérdésben megoszlanak a vélemények, ám azt már több kutatás is bizonyította, hogy komposztálható a diólevél. Mivel a juglon, azaz a növekedésgátló hormon körülbelül 9 hónap alatt bomlik le, ezért érdemes külön komposztálni a diólevelet, és csak ez idő eltelte után hozzákeverni a rendes komposzthoz. Ezután ugyanúgy felhasználható a konyhakertben és a dísznövények alá.

Használd természetes gyomirtónak

 

 Fotó: Pixabay.com

 

A hullott diólevél növekedésgátló tulajdonságát akár a javadra is fordíthatod: szórd el az avart a kerted olyan részeiben, ahol nem szeretnéd, hogy kihajtsanak a gyomnövények és a fű. Kerti utak szélére, kerítések tövébe szórva hónapokig elnyomja a füvet, a gazt, így két legyet üthetsz egy csapásra, vagyis megszabadulsz a levélkupactól és gyomlálnod is kevesebbet kell az érintett területeken.

Forrás:ripost.hu

Diófélék, olajos magvak és aszalt gyümölcsök – helyük a kiegyensúlyozott étrendben és szerepük egészségünk megőrzésében.

Amit a diófélékről, olajos magvakról tudni érdemes

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.