Tippek a környezetbarát kertért!

Ha úgy érzi, hogy kertjében több a mérgező kémiai anyag, mint kellene, ideje változtatnia: íme néhány tipp, házi praktika mellyel környezetbarát kertet varázsolhatunk.

Az emberek többsége ma már szívesen tesz a környezetvédelemért – ezen felül saját egészségéért is igyekszik tenni, előtérben kerültek például a biotermékek, biozöldségek. A kertünk szebbé tételében is válasszunk hát olyan módszereket, melyek környezetbarátak. Néhány tippel könnyebben fog menni, mint hinnénk.

Legyen a kert olyan, amilyen egykor: a természetnek valójában sosem volt szüksége különféle mérgező anyagokra, rovarirtó szerekre, növényvédő szerekre. Ezeket inkább hagyjuk el, természetes komposztot használjunk helyettük, és engedjük, hogy a bogarak is végezzék a munkájukat a kertben.

Fontos házi praktika a komposzt!

Készítsünk komposztot a konyhai hulladékokból, ahelyett, hogy kidobjuk őket a szemétbe! A kertészek aranyának is hívják a saját készítésű komposztot, melyből magas minőségű, a növények számára rendkívül kedvező tápanyag-löketet varázsolhatunk. Gazdag és környezetbarát, mely javítja a kert földjének szerkezetét, struktúráját, biztosítja a levegőzést és a víz megtartást. Miért költenénk a pénzt drága szerekre, amikor kéznél van egy sokkal jobb?

salata21

Részesítsük előnyben az újrahasznosított dolgokat: tároláshoz, ültetéshez is használhatunk környezetbarát eszközöket. Manapság ültetőgépek is vannak, ezek közül is választhatjuk a környezetbarát változatot.

Újabb házi praktika – Ami kéznél van, miért ne használjuk?

A bio zöldségeknek sokszor az ára is borsosabb – ha valaki szívesen csinálja, termesztheti az általa használt zöldségeket a saját kertjében is. Ráadásul akkor biztos lehet benne, hogy azokat felesleges anyagokkal, szerekkel nem szennyezte.

Könnyen zöldebbé varázsolhatjuk a kertünket akkor is, ha tudjuk, mely növények nőnek, illetve nőttek ott leginkább: célszerű rájuk kicserélni azokat, melyekkel például már évek óta próbálkozunk, de valahogy nem tetszik nekik a hely. Amelyek jól érzik a kertünkben magukat, jobban is nőnek és rendkívül hálásak, könnyű őket kezelni, megtartani!

kert4

Készítsünk egy esővíz tárolót! Ez a leghatékonyabb és legegyszerűbb (no és legolcsóbb) módja annak, hogy növényeink öntözésére mindig legyen mindenféle szennyezéstől mentes vizünk. Még az autómosáshoz, ablaktisztításhoz is használhatjuk. Az esővíz gyűjtő tetejére tegyünk egy fedőt, amely távol tartja a bogarakat, törmelékeket, a madarak piszkát és így tovább.

Érdemes talajtakarót és komposztot adni a földhöz, ezzel megtartjuk a vizet, amely különösen fontos a száraz, meleg nyári napokon. Legyen mérgező szerektől mentes menedékhely a kertünk a beporzó rovaroknak, így a méheknek, vagy a pillangóknak. Nevelgessünk többféle szép virágot, amelyekre leszállhatnak. A legtöbb méhecske azokban a kertekben van, ahol sok a különböző virág!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.