Thai masszás, de nem a szexben!

A thai masszás a testi és lelki panaszok orvoslásának ősi módszere, és számos tévhittel ellentétben semmi köze nincs a szexiparhoz!

A thai masszás évezredes tapasztalatokon alapul, gyökerei Kínába és Indiába nyúlnak vissza, innen kiindulva a buddhizmus terjedésével együtt hódította meg az egész világot. 1836-óta intézményes keretek között is tanulható, a Wat Pho Egyetem ma is a leghíresebb iskolának számít.

A thai masszásnak két fajtája ismeretes: a főleg lágy, simító fogásokat alkalmazó déli és az erőteljesebb, határozottabb északi. Más technikájú masszásokkal ellentétben nem használnak hozzá olajat, krémeket, így a páciens könnyű, laza ruhát viselhet, amiből csak a karjai és lábfejei látszanak ki.

A thai masszázs jótékony hatásait ma már nem csak az erre szakosodott szalonokban élvezhetjük, hanem egyre több fitnesz és wellness központ, edzőterem, szálloda és gyógyfürdő kínálatában is szerepelnek a frissítő kezelések.

A masszás során pontnyomásos technikával az akupresszúrás pontokat ingerlik, aminek sajátos koreográfiája van. Másfél-két órás masszás során az egész testünket a lábujjaktól a fejünk búbjáig megnyomkodják, izmainkat megnyújtják, ízületeinket megropogtatják.

A masszőrök, nem csak tenyerüket és ujjhegyüket, hanem talpukat, alkarukat és könyöküket is használják.Masszás előtt magunkban is teremtsük meg az optimális feltételeket, szánjunk rá kellő időt, ne rohanjunk rögtön utána valahová!

masszazsagy

A thai masszást leginkább ahhoz az élményhez lehetne hasonlítani, mintha egyszerre végeznénk jógagyakorlatokat fizikai erőkifejtés nélkül, és részesülnénk akupresszúrás és reflexológiai kezelésben. A hatás egyszerre nyugtató és serkentő. Jótékonyan hat a vegetatív idegrendszerre is: fájdalomcsillapító, és ezen kívül hatékonyan alkalmazható például alvászavarok esetén is.

Az energiapontok nyomása javítja a vér-és nyirokkeringést, stimulálja a belső szervek működését, egyensúlyba hozza a test energiarendszerét. Nyújtásokkal kiegészítve oldja az izmok és ízületek merevségét. Masszás után ruganyosnak érezzük magunkat, mozgásunk könnyeddé válik.

A thai masszás feszültségoldó hatása nem csak a testünkre, de a lelkünkre is hat: pihentet, relaxál. Ehhez azonban a körülményeknek is megfelelőnek kell lenniük: az ideális helyiség csendes, félhomályos és kellemes hőmérsékletű.

A thai masszásnak számos pozitív fizikai és lelki hatása van, ám bizonyos esetekben ellenjavallt. A felgyorsult vér- és nyirokkeringés miatt nem ajánlott például nyirokrendszeri és rákos megbetegedésben, magas vérnyomásban és szívbetegségben szenvedőknek!

Az egyéni adottságok miatt mindenkinek a szervezete máshogy reagál a masszásra, így a kezelés is egyénre szabott. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy egészségügyi problémánk lehetővé teszi a masszást, konzultáljunk orvosunkkal!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.