Terápia illatokkal?

Ellentétben a látással, vagy a hallással, az illat ingere közvetlenül az agyba jut, hiszen a szagló nyálkahártya sejtjei agyidegsejtek. Íme az illat terápia.

Terápia az idegeknek

A szaglás az egyetlen olyan érzékszervi működésünk, amelynek révén a központi idegrendszer közvetlen kapcsolatban van a külvilággal, ugyanis itt nincsenek szelektáló védelmet biztosító szűrők, tehát ,,védtelenek” vagyunk velük szemben. Az illatok közvetlenül agyunk legősibb részébe, a limbikus rendszerbe jutnak el, jelentős befolyást gyakorolva életműködésünkre, közérzetünkre, viselkedésünkre.

Az illatterápia tudatosan használja fel az illatok befolyásoló hatását. Fő eszközei az illóolajok. Nem csak a limbikus idegrendszert befolyásolják, hanem összetettségük miatt a test működését is, antiszeptikus hatásuk mind külsőleg, mind belsőleg érvényesül.

Az illóolajokat különböző eljárásokkal növényekből vonják ki, ezek nem zsírosak, maradék nélkül elillannak. Az ugyanannak a növénynek más részeiben található illóolajok eltérnek egymástól. Nem egységes anyagok, 50- 500 között van kémiai összetevőik száma. A mesterségesen előállított illóolajok nagyon jó illatósító anyagok, de gyógyhatásuk nincs, ugyanis a lényeg, a virág ,,lelke” hiányzik belőlük.

levendula_katt13

Az illóolajok amilyen jótékonyak, olyan veszélyesek is, vigyázni kell az alkalmazásnál a töménységre, mennyiségre, mert veszélyes lehet! Gyermekek elöl, mindenképpen zárjuk el őket! Az illóolajokat az már ókori kultúrák is használták.

A népvándorlás időszaka kisöpörte Európából, csak a keresztes hadjáratok idején kezdett megint teret hódítani, elsősorban kolostorokban. A szintetikus gyógyszerek alkalmazásával háttérbe szorult, de úgy tűnik ismét kezd előbukkanni a feledés homályából.

Idegrendszeri hatások: nyugtató, izgató, agyműködést serkentő. Szabályozhatja a keringési rendszert, a vérnyomást és szívműködést. Légzőszervek esetén légzéskönnyítő, nyálkaoldó és bevonó hatású. Vizeletkiválasztás-szabályzó, veseműködést serkentő hatásai is ismertek. A hormonháztartást is befolyásolják, ahogy az anyatej kiválasztást, menstruációs zavarokat, illetve az erotikus késztetéseket.

Néhány példa

A fodormenta használata:

Belsőleg: 1 kávéskanál mézbe 1 csepp, egyszer egy nap. Gyomor- és bélgörcs, menstruációs görcs, felfúvódás, étvágytalanság, rossz epekiválasztás, zaklatott idegállapot esetén.

Külsőleg: Száj- és körömápoló szerekben.

A kakukkfű használata:

Belsőleg: Terhesség idején és epilepsziásoknak tilos alkalmazni! 2×2 csepp. Idegfájdalmak, ideggyengeség, fizikai és szellemi fáradság esetén, sápadtság, vérszegénység, alacsony vérnyomás, keringési zavarok, rendellenes menstruáció, tüdő-megbetegedések, bronchitis, asztma, emésztési zavarok, gyomor és bélfertőzések, bélféreg ellen.

gyogynövenyek1000

Külsőleg: Sebek, furunkulusok, bőrbetegségek, szájüregi gyulladások, fertőzések, izületi gyulladás, reuma, hajhullás, bőrfertőtlenítés, tetvek és rühatka ellen.

A kapor használata:

Belsőleg: 2-3 csepp üres teába, naponta csak egyszer! Étvágytalanság, felfúvódás, kólika, székrekedés ellen. Szoptatós anyának a tejtermelés miatt mézes teába 3-4 csepp, egyszer egy nap. Álmatlanság ellen egy kávéskanál mézbe 2 csepp.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.