Tarol az ínhüvelygyulladás a kézbetegség körében

Mobilozunk, sokat gépelünk, már a gyerekek ízületei sincsenek biztonságban

Begyulladt a keze? Nehezen tud megmarkolni egyes tárgyakat, lecsavarni egy kupakot, befőttes üvegtetőt? Az ínhüvelygyulladás tartósan fennálló monoton mozdulatok miatt, de akár megerőltetés, akár egy nagytakarítás következtében is kialakulhat. A kézsebész szerint csak súlyos esetben kell műteni, de az életmódon mindenképp változtatni kell, mert a panaszok akár állandósulhatnak és a kéz teljes mozgás-beszűkülését is okozhatja. Rossz hír azonban az, hogy ez az ortopédiai betegség ma már fiataloknál is kialakulhat.

Míg évtizedekkel ezelőtt a fodrászokra, kozmetikusokra, masszőrökre volt elsősorban jellemző, hogy kezük és csuklójuk fájdalmassá vált és nehezen mozgatták, ma már az ínhüvelygyulladás a leggyakoribb kézsebészeti betegség. Nőket és férfiakat egyaránt érint és egyre gyakoribb probléma a fiatalok körében. A szakember emlékeztet, hogy egyre korábban, már gyermekkorban állandó társ a mobiltelefon, a táblagép, vagy más okoseszköz, amelynek gyakori használata idővel több módon megbosszulja magát kezünkön.

„A kézben lévő inak, valamilyen monoton tevékenység, vagy megerőltetés miatt begyulladnak, amely nemcsak fájdalommal, hanem a kéz mozgás-beszűkülésével is jár. A páciens nemcsak a feladatait nem tudja rendesen ellátni, hanem idővel pihenni sem tud majd – mondta Dr. Szalontay Tibor, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő kézsebész főorvosa.

Azt, hogy a tünetek mögött valóban ínhüvelygyulladás áll-e, elsősorban az orvos fizikális vizsgálattal-, esetleg ultrahangos képalkotással tudja megállapítani, utóbbival derül ki az is, mekkora a gyulladás területe. Röntgenfelvételt és laborvizsgálatokat is kérhet a szakorvos, amely elsősorban arra irányul, hogy nincs-e olyan elváltozás a kézben, amely hatással lehet az inak hosszú távú funkcióira.

 „A leghatásosabb és legfőbb gyógymód a pihentetés. Persze nem mindenki tudja ezt megvalósítani, már csak az életmódjából, munkájából adódóan sem. Ilyen esetekben megoldást jelenthetnek különböző tépő záras sínek, gipszrögzítések, kineziotapek, alkalmazhatunk nem szteroid alapú, gyulladáscsökkentő kenőcsöket, tapaszokat, vagy szájon keresztül szedett gyógyszereket. Ezeknek kettős a funkciójuk: fontos a gyulladás- és a fájdalomcsökkentés” – tette hozzá a kézsebész szakorvos.

A műtét csak súlyos esetben jöhet szóba, viszont ha valaki nem tud, vagy nem akar az életmódján, munkáján változtatni, a panaszok újra kialakulnak és visszatérnek.

Egy költözködéssel, vagy nagytakarítással járó megerőltetésből kialakult ínhüvelygyulladás könnyedén gyógyítható, de egy zongorista, vagy egy masszőr, felszolgáló stb. élethelyzete már körülményesebb, hogy elkerülje a tünetek visszatérését. Ugyanilyen fontos a megelőzés is: ha a munkánk olyan, hogy ki vagyunk téve a monoton kézmozgásnak, rendszeresen mozgassuk meg kézfejünket és ujjainkat, más típusú mozgást is bevetve, ha pedig sportolunk, minden testrészünk melegítsük be. Ha a munkánk része a túl sok gépelés, a csukló alátámasztása, az asztal és székmagasság összehangolása megoldást jelenthet a panaszok elkerülése érdekében.

Az interjú videováltozata megtalálható itt: https://youtu.be/woxGRkyLs8k

Forrás: https://napidoktor.hu/index