Szívbetegségek megelőzése természetes módszerekkel

A szívbetegségek megelőzése természetesen, több okból is megfontolandó lehetőség napjainkban.

A szívinfarktus – pontosabban a szívkoszorúér elzáródása – során a szívizomba vért szállító egyik verőér eltömődik. Ez a betegség a világ számos országában vezető halálok, az USA-ban évente minden ötszázadik ember hal meg szívinfarktus miatt, ami hárompercenként egy felnőtt ember halálát jelenti.

Foto:123rf.com

Lássuk, hogy mely természetes (és gyakorlatilag filléres) módszerek léteznek a szívbetegségek megelőzésére.

 

Szívbetegségeket megelőző gyógynövények:

 

Amaránt (disznóparéj, Amaranthus-fajok) :

Levele az egyik leggazdagabb növényi kalciumforrásunk, és ezzel jelentősen csökkenti a szívinfarktus kockázatát is. Sok kalciumot tartalmaz még – többek között – a fehér libatop, a nagy csalán, a lóbab, a vízitorma, az édesgyökér, a majoránna, a csombor, a vörös here hajtása és a kakukkfű.

Fűzfa (Salix fajok):

A fűzfakéreg szalicint tartalmaz, amely az aszpirin növényi eredetű alapanyaga. Sok kutatás bizonyítja, hogy a kis mennyiségben szedett aszpirin – napi 1/2-1 tabletta – jelentősen csökkentheti a szívinfarktus kockázatát, ugyanis gátolja a vérrögképződést, amely a szívinfarktus kiváltó oka. 1/2-1 teáskanálnyi fehér fűzfa kéreg megközelítőleg 100.000 ppm (milliomodrész) szalicint tartalmaz (kb. 100 mg). 1 teáskanálnyi kéreg szükséges kb. 1 csésze teához. Forrásban lévő vízben kell áztatni 15 percig, majd le kell szűrni. Naponta, vagy kétnaponta 1 csészével szükséges inni.

 

Angyalgyökér (Angelica archangelica):

Az angyalgyökérben 15 különböző béta-blokkoló vegyület van (az orvosok általában ezt szokták felírni a vérnyomás és a pulzusszám csökkentésére). Ha béta-blokkoló gyógyszert szed, az angyalgyökér alkalmazását beszélje meg a kezelőorvosával.

Foto:123rf.com

Galagonya (Crataegus-fajok):

A galagonya enyhe szíverősítő hatásáról ismert. Különösen hasznos a keringési zavar által kiváltott szívelégtelenség gyógyításában. A szívkoszorúerek kitágításával fokozza a szív véráramlását.

Foto: pixabay.com

Rozmaring (Rosmarinus officinalis):

A rozmaring az egyik, antioxidánsokban leggazdagabb gyógynövény, s ennek köszönhetően rendkívül hatékony tartósítószer. A benne található antioxidáns vegyületek akadályozzák a húsban lévő zsírok avasodását. Gyakorlatilag ugyanazt teszik az emberi erekkel is.

 

Ez csak egy kis ízelítő a gyógynövények gazdag tárházából. A gyógymódok leírását egy másik cikkben folytatjuk.

 

További érdekességek a témában az alábbi linken olvashatóak >>

 

Forrás: Naturportál


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.