Számos gondra orvosság a nyirokdrenázs

Körkörös, gyengéd mozdulatok – egy átlagos masszázzsal ellentétben azonban a nyirokdrenázs vagy nyirokmasszázs egy egészen más típusú, hatékony gyógymód.

Mielőtt azt gondolnánk, a nyirokmasszázs is a masszőrök listáján megtalálható technikák egyike, el kell árulnunk, hogy nemigen hasonlít a klasszikus masszázsfajtákhoz.

A nyirokmasszázs vagy nyirokdrenázs (limphdrainage) célja vízteleníteni, elvezetni a felesleges folyadékot, a nyirokcsomók körkörös, gyengéd mozdulatokkal történő masszírozásával. A nyirokdrenázs feltalálása egy Emil Vodder nevű masszázsterapeuta nevéhez fűződik, aki az 1930-as években fedezte fel a módszert, ám csak 1936-ban mutatta be azt a nyilvánosság előtt. Míg korábban az orvosok és a masszőrök nem vették komolyan a technikát, ma bizonyítottan hatásos módszer számos betegség kezelésében.

Nagyon sokrétű a nyirokdrenázs alkalmazása. Az egészen általános problémáktól kezdve a súlyosabb betegségek kezeléséig számos panasz esetén alkalmazzák, de csak szakember javasolhatja, és szakember is végezheti.

Az egyszerűbb esetek közé tartozik, ha méregtelenítő kúrához használják, ha a cellulitiszt, a táskás szemeket, az arc duzzadását kezeltetik a segítségével. Migrénes fejfájás vagy allergia, asztma kezelésére használják, de akár az alvászavarok, az idegesség, a koncentráció nehézsége is csökkenthető általa. Segít immungyengeség esetén, a felső légúti fertőzések újra és újra ismétlődésekor. A melléküreg-gyulladás kezelését is kiegészítheti.

Alkalmazzák ízületi gyulladások kezelésére, reuma esetén; akut visszérgyulladás, trombózis esetén; nyálkahártya gyulladások, a gyomor és a bélrendszer problémáinak kezelésére. Igénybe veheti, aki komoly bőrgondokkal küzd. Súlyosabb esetnek számít, ha valakit műtöttek – mellműtét, besugárzás, csonttörés (és csigolyaprobléma) után szintén hasznos. Műtéti hegek gyógyulását gyorsíthatja a nyirokmasszázs, kezelik vele az ödémákat is. Kezelhetők általa a fehérje túltengés miatt kialakult bőrelváltozások, így az ekcéma, a hajhullás, az égés is. A nyirokdrenázs célja a regenerálás, a folyadékegyensúly megtartása.

masszazs Olvass még több cikket a masszázsról!

Hogyan hat a nyirokmasszázs?

Lényege az immunrendszer, valamint az anyagcsere-folyamatok aktiválása. Javítja a vérkeringést a fájdalmas szervekben és fájdalomcsökkentő hatása van, a szöveti ödémát is eltünteti. A nyirokdrenázs folyamán javul a sejtek tápanyag-ellátottsága valamint oxigénellátása.

Bár számos problémára nagyon hasznos, vannak esetek, amikor nem javasolt alkalmazni a nyirokrendszer masszírozását. Nem szabad nyirokmasszázst végezni, ha a páciensnek nemrég volt trombózisa. Ha asztmás, ha pajzsmirigy-túlműködése van. Az elfertőződés veszélye áll fenn akut gyulladások esetén, ezért ilyenkor is tilos a nyirokdrenázs. Nem tanácsos a daganatos megbetegedésben szenvedőknél alkalmazni, és akkor sem, ha a páciens lázas, szervezete le van gyengülve.

Hazánkban is végeznek nyirokdrenázst – szerte az országban megtalálhatók olyan masszőrök, akik alkalmazzák ezt a fajta masszázs terápiát, ezért ha szükségünk van rá, konzultáljunk orvosunkkal és bátran forduljunk hozzájuk.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.