A sétálás még akkor is egészséges, ha csak keveset gyaloglunk

Nem kell feltétlenül teljesítenünk a napi ajánlott sétamennyiséget ahhoz, hogy lényegesen jobbak legyenek életkilátásaink: az American Cancer Society szerint már egy kevés séta is hasznos lehet.

Az American Journal of Preventive Medicine című szaklapban publikált anyag szerint aki rendszeresen sétál, még ha nem is éri el az ajánlott heti sétamennyiséget, tovább él. Az ajánlott sétamennyiség jelenleg legalább 150 perc visszafogott vagy 75 perc intenzív séta, ám az amerikai felnőttek csupán fele felel meg ennek az elvárásnak. Minél idősebb valaki, annál kisebb eséllyel sétál ennyit, a 65-74 éveseknek például csupán a 42 százaléka.

A séta a leggyakoribb formája a testmozgásnak, és már több kutatás is bizonyította, hogy általa kisebb az esélye a szívbetegségeknek, a diabétesznek és a mell- és végbélráknak. Azok, akik rendszeresen sétálnak, kisebb eséllyel néznek szembe a korai halál kockázatával is.

Míg sokan azt hiszik, ha nincs meg a heti 75 perc intenzív, vagy éppen 150 perc visszafogott séta, már elindulni sem érdemes, de ez óriási tévedés. Már heti 2 óránál kevesebb séta is mintegy 20 százalékkal csökkenti a korai halál kockázatát.

Forrás: nuus.hu


Egy válasz