Rosszulléttől a mentális funkciókig: Top 10 ok, amiért a szárított gyömbér előnyös

Hányinger ellen és a vércukorszint csökkentésére is jó

Rosszul vagyunk? Fogyni szeretnénk? Magas a koleszterinszintünk? A szárított gyömbér használata sok egészségügyi előnyt jelent, s az említettek mellett még számos problémát segít orvosolni.

Bár a szárított gyömbér elsősorban a karácsonyi ünnepek táján kerül elő a háztartásokban – süteményben, forralt borban használatos -, s illata különleges légkört teremt, számos gyógyászati ​​tulajdonsága van, amelyek mellett kár lenne elmenni.

A gyömbér az egyik legsokoldalúbb összetevő, az indiai háztartások széles körben alkalmazzák igen régóta. Nemcsak nyers formában, szaunth vagy száraz gyömbérpor formájában is évszázadok óta használják, a tradícionális gyógyítás része. Antioxidáns, antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően a száraz gyömbér évtizedek óta használatos az orvosi gyakorlatban.

Még 5 dolog, amire a legjobb a gyömbért használni!

De mi mindenben segít, milyen előnyei vannak?

1.Hasznos reggeli rosszullét ellen: a száraz gyömbér jótékony hatású, ha a kismamát rosszullét gyötri. Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a gyömbér segíthet enyhíteni az émelygést és a hányást. Bár hatásos lehet a várandós nők számára, mielőtt beiktatnák étrendjükbe, legjobb, ha konzultálnak orvosukkal.

2.Koleszterinszint-csökkentő: a szívbetegségek fokozott kockázatát a magas LDL (vagyis rossz) koleszterinszinttel már többször összefüggésbe hozták a kutatók.

Étrendünk jelentős hatással lehet az LDL-szintre. A gyömbér beiktatása itt is előnyös. Egyes tanulmányok alapján a fogyasztása csökkentheti a magas koleszterinszintet. A Pharmacognosy Research-ben korábban megjelent egy tanulmány, amely megállapította, hogy a gyömbérkivonat hasonló hatással volt a koleszterinszintre, mint a gyógyszerek, melyeket a betegeknek javasoltak.

3.Segít fogyni: a gyömbér csökkentheti a testsúlyt, mivel hozzájárul a derék-csípő arány mérsékeléséhez. Előnyös, mert számos módon pozitív hatással lehet a fogyásra, beleértve a kalóriaégetést és a gyulladás csökkentését.

4.Csökkenti az osteoarthritis kockázatát: meglepően hangozhat, de a gyömbér az osteoarthritis  széles körben elterjedt egészségügyi állapoton is segíthet. Osteoarthritis esetén a test ízületei károsodnak, s ez olyan tüneteket eredményez, mint az ízületi merevség. Az Osteoarthritis and Cartilage folyóiratban megjelent tanulmány szerint a gyömbér hozzájárulhat az osteoarthritis tüneteinek csökkentéséhez, különösen a térdben.

5.Mérsékeli a menstruációs fájdalmat: a gyömbér az egyik leggyakrabban használt természetes összetevő a menstruációs fájdalom csökkentésére. A Journal of Alternative and Complementary Medicine folyóiratban közzétett tanulmány beszámolt róla: a vizsgálatukba bevont 150 nő előnyt kovácsolt abból, hogy a gyömbért használta fájdalomcsillapításra.

6.Csökkenti a vércukorszintet: a gyömbér tulajdonságai segíthetnek a vércukorszint szabályozásában. Az Iranian Journal of Pharmaceutical Research című folyóiratban megjelent tanulmány szerint napi 2 gramm gyömbérpor fogyasztása 12 százalékkal mérsékelte a vércukorszintet a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél.

Foto:123rf.com

7.Segít az emésztési zavarokon: a gyömbér előnye, hogy az emésztési problémákat is enyhítheti. A gyomor felső részében jelentkező, visszatérő fájdalom és kellemetlen érzés a krónikus emésztési zavar tünete. Kutatók szerint ezeket a zavarokat nagyrészt a gyomor késleltetett kiürülése okozza. Tanulmányok azonban kimutatták, hogy a gyömbér képes gyorsítani ezt a folyamatot.

8.Javítja a mentális funkciókat: a krónikus gyulladás és az oxidatív stressz felgyorsítja az öregedési folyamatot. Tudósok úgy vélik, ez az egyik elsődleges oka az Alzheimer-kór és az életkorral összefüggő kognitív hanyatlás kialakulásának. Egyes állatkísérletek szerint a gyömbér bioaktív összetevői és antioxidánsai csökkenthetik az agyi gyulladást.

9.Segíthet a fertőzések leküzdésében: a gyömbér szintén kiemelkedő előnye, hogy gingerol-tartalma mérsékelheti a fertőzések kockázatát. Az Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine szaklapban közölt tanulmány megállapította, hogy a gyömbérkivonat számos különböző típusú baktérium szaporodását csökkentheti.

Hogyan használjuk a gyömbért?

Ezt a rendkívül sokoldalú fűszert száraz formában szerezhetjük be, könnyen hordozható, tárolható és fogyasztható. Az egyik, előnyben részesített felhasználási módja, ha a gyömbérport sóval, szegfűszegporral, kadha teával kombináljuk.

A szakértők azt tanácsolják, hogy a keveréket naponta kétszer fogyasszuk a megfázás tüneteinek enyhítésére, érdemes azonban beszélni orvosunkkal, hogy meghatározza a számunkra megfelelő adagot.

Lehetnek mellékhatásai

A gyömbér alkalmazása többnyire biztonságos, enyhe mellékhatásokat azonban okozhat, amelyekre figyelnie kell: ilyen a gyomorégés, hasmenés és a gyomorpanaszok. Bőrre kerülve bőrirritációt válthat ki. Bár terhes nők számára is biztonságosnak tekinthető, a legjobb, ha a kismama konzultál a fogyasztása előtt az orvosával.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.