Porckopás? Élsportolók gyógymódja segít az idősek fájó térdén

Megdöbbentő tény: egy amerikai kutatókból álló csoport felmérései szerint élete során minden második embert fog érinteni a térdízületi kopás, ami komoly fájdalommal jár és akár mozgásképtelenné is teheti a betegeket!

Egy speciális gyógymód azonban műtét nélkül képes újraépíteni a porcot, így megszünteti a fájdalmat is.

A térdfájdalom idővel szinte mindenkit utolér. Azok, akik intenzíven sportolnak, korábban találkozhatnak ezzel a problémával, mások azonban csak a kor előrehaladtával érzik úgy, hogy korlátozottá vált az ízület mozgása a porc kopása miatt. Egy speciális, a porcokat felépítő őssejtekre ható módszer azonban már nemcsak kenőanyagot pótolja, de a porcot is segít újraépíteni!

Fotó: 123rf.com

Az élsportolóknál már bevált

A módszer neve szérumterápia, melyet először az élsportolóknál alkalmaztak a sportsérülésekből való gyorsabb felépülés érdekében. – Tulajdonképpen a szervezet saját gyógyító erejét használjuk ki.  Amikor vért veszünk, a vér nem tudja, hogy ez nem egy sérülés volt, hanem egy fecskendőbe került be és a vérsejtek azonnal elkezdi termelni azokat a növekedési faktorokat és citokineket, melyek a gyógyulást indukálják. Ezek a molekulák, amelyek az őssejteket odavonzzák és aktiválják, hogy új szövetet növesszenek. A térdízületi porckopás esetén – miután a vérből kivontuk  – visszajuttatjuk ezeket a molekulákat abba az ízületbe, ahol tulajdonképpen nem volt sérülés, csak egy lassú sorvadás. Ezzel tudjuk elérni azt, hogy a szervezet elkezdje a regenerációt. Mivel a test saját molekuláit használjuk, túlérzékenységi reakciók nem lépnek fel a beadás után. – mondta el a szérumterápiával kapcsolatban Prof. Dr. Lacza Zsombor, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő ortopéd-traumatológus szakorvosa.

Állapottól függ, mennyit segít a szérumterápia

Természetesen az első kérdése mindenkinek az, hogy mennyire lesz hatásos a szérumterápia, elmulasztja-e a térdfájást.  Prof. Dr. Lacza Zsombor ortopéd-traumatológus szakorvos erre is választ adott. – Azokban az esetekben, mikor sikerül kezdeti fázisban elcsípnünk a térdízület sorvadását, a szérumterápia akár végleges gyógyulást is eredményezhet. Előrehaladottabb állapotban a terápia fő célja azonban a gyulladás és a fájdalom megszüntetése 1-2 éves időtávban, de a kezelés megismételhető. Ha a későbbiekben mégis műtétre lenne szükség, az elvégezhető, hiszen a terápia nem okoz olyan változást, ami az operációt befolyásolnál. A szérumterápia jellemzően három kezelésből áll, 2-4 hetes időközönként. Minden egyes alkalommal vért – mindössze 18 millilitert, ami egy normális vérvételi mennyiségnek felel meg –  veszünk a pácienstől és 10 perc alatt a rendelőben állítjuk elő a szérumot, amit azonnal be is fecskendezünk a beteg térdízületbe. A terápia ideje alatt a beteg visszatérhet a mindennapos teendőihez. A térd mozgatása kötelező, hiszen segíti a gyógyulást, de a megerőltető sporttevékenység kerülendő. – tudtuk meg a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő szakértőjétől.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.