Öko konyha, kütyük nélkül!

Dobd fel vagy dobd ki! Tíz tipp az energiatakarékos konyhához.

Ha okosan választod ki a konyhai eszközeidet, nemcsak helyet és energiát takaríthatsz meg, de még a környezetednek is jót tehetsz! Hogyan fogj hozzá? Megmutatjuk!

Se szeri, se száma a különféle elektromos kütyüknek, amikről azt hirdetik: enélkül nem konyha a konyha. De vajon tényleg nem az? És ha mindet megvesszük, beférünk még mi is a tűzhely és a pult mellé? Nem beszélve a villanyszámláról, ami hó végén valóságos horror!

Ha neked is fejtörést okoznak ezek a kérdések, akkor épp itt az ideje egy kiadós szelektálásnak! Számos olyan elektromos eszköz van, amit helyettesíthetünk kézi kütyüvel, és bár kényelmesebb lenne egy gombnyomással elintézni a legtöbb feladatot, némelyik csak csekély plusz energiát igényel. Eközben jól tudjuk: az elektromos energia előállítása nem tartozik a környezetbarát technológiák közé.

shutterstock_70769644

Melyek hát azok az eszközök, amelyek nélkül ugyanúgy túl lehet élni a mindennapokat, mégsem terheled feleslegesen a környezetet?

1. Kávédaráló

Érthető, ha egyszerűbb reggelente megnyomni a gombot, hogy frissen őrölt kávéból főzd le a napi feketédet, de ugyanezt megteheted hagyományos kézitekerős darálóval is, és közben még a formás karizmokért is tettél valamit – pedig még fel se ébredtél igazán. Na persze az igazán egészséges az lenne, ha a kávét lecserélnéd teára, akkor csak a vizet kell megmelegíteni és nincs extra teendő!

2. Konzervnyitó

Te is elektromos kütyüvel nyitod ki a májkrémet? Egy jó minőségű kézi konzervnyitó kevesebb áramot fogyaszt, szinte másodpercekben mérhető a különbség, ameddig tart a nyitás, ráadásul gondolj bele: mennyivel egyszerűbb a kézi nyitót elmosni!

shutterstock_46629541

3. Elektromos szeletelő

A kenyérvágó gép mára már teljesen megszokott tartozéka lett a konyháknak, holott még anyáink is jórészt kézzel vágták a kenyeret, és a felvágottat is sokszor szeleteljük áram hajtotta géppel. Pedig csak egy jól megválasztott pengéjű kés, meg egy fenőacél kell, hogy olcsón és gyorsan vághassunk mindenfélét.

4. Gyümölcscentrifuga

A kézi csavarás valóban kicsit több erőt igényel, de ha csak 1-2 narancs levét szeretnéd meginni, felesleges beindítani egy hatalmas gépet, nem beszélve itt is a másodlagos energiaigényről, akár kézzel mosogatsz, akár a víztakarékos gép megoldást választod. Persze ha zöldséglevekről van szó, akkor nyugodtan vedd elő a centrifugát, nem várjuk el mi se, hogy kézzel csavard ki a répát és a nyers céklát.

shutterstock_8126518

5. Elektromos turmix

Néhány alapanyagot az elektromos turmixszal egyformán jól lehet felkeverni akkor is, ha kézi változattal dolgozol, például a tejszínt vagy a tojásfehérjét akár habverővel, akár kézi tekerővel felhabosíthatod.

Meglátod, egy élmény lesz felfedezni újra ezeket a csendes eszközöket, és hamar hozzájuk lehet szokni. Beszéld rá barátnőidet is! Cikkünk következő részében öt olyan tárgyat mutatunk be, amik hiába régiak, de vétek őket kidobni.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.