Nem a cél elérése a lényeg, hanem az út maga

Bizonyos emlékek azért maradnak meg bennünk élesen, hogy kikövezzék az utat, jeleket adjanak. Megtanultam, hogy a segítség sokszor kívülről érkezik, de az erő bennem van. És Benned. Mindannyiunkban.

Ma már értem, hogy 8 évesen a tornaórán miért estem fájdalmasan orra, amikor Kukkuttasanara buzdítottam osztálytársaimat. Hogy emlékezzek?

Amikor huszonévesen le akartam szokni a dohányzásról, ösztönösen nem leszoktató centrumokba mentem, hanem a Sport és Jóga című Yesudian könyv gyakorlatait végeztem heteken át. De az élet hamar elsodort újra a fiatalok bulizós világába.

2002-ben következett egy komoly lovasbaleset és ezután már nem volt hová menekülni, csak a jógához.

A légzőgyakorlatok, meditáció, vizualizáció, óvatos testmozgás töltötte ki napjaimat és az eredmény magáért beszél. A többszörösen nyílt törést szenvedett jobb combom és térdem ma tökéletesen működik és erősebb, mint valaha.

Tapasztald meg ki vagy valójában. A jóga az út maga.

Teljesen lényegtelen, hogy egy jógastúdióban kezdesz csoportban vagy privát órán. Esetleg otthon egy DVD vagy egy illusztrált könyv segítségével. Ami fontos, hogy mindig kövesd a tapasztalt oktatók instrukcióit. Tartsd a pózokat megfelelő ideig vagy légzésig és ne várd, hogy már másnap gyökerestül megváltozzon az életed. A változás, gyógyulás mértéke egyéni, függ genetikától, problémák mélységétől, a változáshoz való hozzáállástól és nagyban a rendszerességtől. Heti egyszer is jelenthet rendszert, de valószínűleg lassabban hozza meg a várt eredményt. A fizikai szemmel is látható változás már “csak” mellékhatás. Az igazi változás mélyebben kezdődik, az ugynevezett energia testben (Pranamaya kosha).

Minél nagyobb tudatosságot nyerünk az elme és a test felett, annál inkább képesek ketten együttműködni a lélek érdekében. Amikor pedig a holisztikus hármas huzamosabb ideig harmóniában működik, akkor beszélünk egészségről, teljességről, boldogságról.

joga

Amikor az energiánk olyan magasra emelkedik, hogy elérjük és megismerjük az Örömtestet (Anandamaya koshat), akkor beszélünk “hazaérkezésről”. Az ember veleszületett, természetes tulajdonsága a szabadság, boldogság. A szabadság mindig választási lehetőséget jelent. A gondolat, a figyelem összpontosításának lehetőségét. Ahol a figyelem, ott a prana (energia). Ha gyógyulni vágysz, akkor arra fókuszálsz, ha gyermeket szeretnél, akkor arra és így tovább. Vagy ha egyszerűen csak harmóniát kívánsz, akkor boldog leszel és nyitott minden történésre.

jóga

Bölcs mesterem Swami Sivananda Sarasvati szavai: Egy uncia gyakorlás többet ér, mint egy halom teória.

Van három könyv az életemben, melyekhez gyakran visszatérek. Úgy hívom őket, hogy egy yogi Bibliái: A Bhagavad Gita, Patanjali Jógaszutrái és a Hatha Jóga Pradipika. Hiszem azt, hogy amikor a tanítvány készen áll bizonyos dolgok befogadására, az univerzum eljuttatja hozzá a következő mestert, könyv vagy tanár formájában. Ne csinálj hatalmas gondot abból, hogy hol kezdesz el jógázni, menj oda, ahol először megjelenik a vágy a kipróbálásra.6426Aztán ha van még benső igény, próbálj ki még párat. Vagy maradj meg az elsőnél. Mindig törekedj arra, hogy a benső hang határozzon. Senki nem ígéri, hogy fájdalom és kellemetlen érzetek, izomfájdalmak nélkül megúszod a gyakorlást. De ez érthető, hiszen javulni, változni, gyógyulni, “tágulni” szeretnénk. Eggyé szeretnénk olvadni az egésszel, az univerzummal, ehhez pedig nőni kell és ruganyossá válni.

jóga

Ha a gyakorlást megelégedettség, nyugodtság, bizalom kíséri, akkor biztos, hogy oda tartozol.

Amire vigyázni érdemes:

A tested: lelked burka, temploma. Vedd tudomásul, hogy a változás nem hamar történik, ne siettesd! Először mindennek az energia szintjén kell változni, tisztulni. A pózok önmagukban NEM FONTOSAK. Nem az a lényeg, hogy az ASANA-kat tökéletesen kitartsd, hanem, hogy a légzésed minden pózban egyenletes, mély, könnyed legyen. Vedd észre, hogy minden pózban csak egy az állandó: maga a létezés. Tudatosítsd magadban, hogy minden póz egy és ugyanaz, csak más szögből nézve. Éppen ezért soha ne menj bele versenybe.

Ne hasonlítsd magad másokhoz. Ne keseredj el, ha nem tudsz az orrod hegyén fejenállni. Tartsd tiszteletben a tested, ha erőteljes fájdalmat érzel, ne menj mélyebbre, feszülj bele, még nem a Te szinted. Óvakodj és tartózkodj a kompetitív tanároktól. Azoktól, akik kritizálnak. Mert már így is tökéletes vagy?  Mindig is az voltál, csak a felszínre kell segíteni.

Forrás: https://napidoktor.hu/index