Nassolni vágyunk? – 3 ok, amiért legyen otthon aszalt szilva

Miért az egyik legjobb téli rágcsa?

Akad, aki nem szereti és van, aki imádja: az aszalt szilva elősegítheti az elégedettség érzését, szabályozhatja az étvágyat és csökkentheti az elfogyasztott kalóriák számát. Érdemes nassolni!

Az emberek többsége szeret nassolni. Nem mindegy persze, hogy mit. Napjainkban egyre több olyan rágcsa kapható, amely nem azonos egy chips vagy egyéb nassolnivaló kalóriaértékével és jóval egészségesebb választás. Példának okáért itt a téli napokra tökéletes aszalt szilva.

Fotó: 123rf.com

Szakértők szerint már az ünnepi időszakban nem árt elkezdeni nassolni ezt a szárított gyümölcsöt, ha szeretnénk kordában tartani a súlyunkat. Egy tanulmány rámutatott: az aszalt szilva segít, hogy elégedettnek érezzük magunkat, szabályozza az étvágyat és összességében csökkenti a bevitt kalória mennyiségét.

A Nutrition Bulletin szaklapban közzétett tanulmány több örvendetes tényt tárt fel az aszalt szilva kapcsán.

1. Segíthet az elégedettségérzés elérésében: a túlevés egyik leggyakoribb oka, hogy az ember nem érzi magát telítettnek, elégedettnek. Az éhségérzetet csillapító élelmiszerek fontosak, ha kordában szeretnénk tartani a súlyunkat.

A leggyakrabban emésztésjavító képessége miatt említik az aszalt szilvát, segíthet azonban az egészséges testúly fenntartásában is. Az új tanulmány azt vizsgálta, befolyásolja-e a kaliforniai aszalt szilva fogyasztása az étvágyat, a jóllakottságot és a kalória-szabályozást.

A két részből álló tanulmány rámutatott, azok a résztvevők, akik aszalt szilvát kaptak nassolnivalónak, kevesebb kalóriát fogyasztottak a következő étkezések alkalmával és kevésbé is voltak éhesek, mint azok az alanyok, akiknek alternatív nassolnivalókat jelöltek ki, de ezek kalóriatartalma egyenlő volt a szilváéval – mondta el Andrea N. Giancoi, a California Prune Board táplálkozási tanácsadója.

Fotó: 123rf.com

2. Az aszalt szilva kielégítő nassolnivaló: a kutatók felfedezték, hogy az aszalt szilva fogyasztói ették a későbbi étkezések során a legkevesebb kalóriát, szemben azokkal, akik mazsolát vagy édességet kaptak. Az aszalt szilvás csoport emellett kisebb éhségérzetről számolt be.

A tanulmány második részében – egy 12 hetes súlycsökkentő program során – a kutatók az alanyok testsúlyának és derékkörfogatának változásait mérték.

A résztvevők egy része olyan, 12 hetes fogyókúrás programot követett, amely aszalt szilvát tartalmazott uzsonnaként. A többi önkéntes ugyanezt a programot követte és útmutatást kapott az egészséges nassolnivalókat illetően, de számukra nem aszalt szilvát jelöltek ki.

Az aszalt szilvát fogyasztó csoport többet fogyott, átlagosan 2,7 kilót, míg a másikban ez a szám átlag 1,8 kiló volt.

Természetesen a fenti vizsgálatnak is vannak korlátai – a kutatók végsősoron kisméretű mintát használtak és a tanulmány egyik része sem volt placebo-kontrollos. A két csoport súlyvesztésének különbsége nem bizonyult statisztikailag jelentősnek, noha egyes embereknél az eredmények klinikailag relevánsak lehetnek.

Ugyanakkor, egy egészséges, tápanyagdús étkezési terv részeként ez a nassolnivaló jó szívvel ajánlható. Amellett, hogy kevésbé leszünk éhesek, ez a szárított gyümölcs nagyon tápláló, rosttal, magnéziummal, káliummal, rézzel és K-vitaminnal is ellát bennünket.

Olvasd el ezt is!

5 gyógyító aszalt finomság télre

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php