Mozgással csökkenthető a vérnyomás

A magas vérnyomás kezelésének egyre elfogadottabb módja az életmód orvoslás. Több tanulmány ismételten ráirányítja a figyelmet a mozgás jelentős vérnyomáscsökkentő hatására.

Sokan tévesen úgy gondolják, hogy hipertónia esetén a rendszeres sportolás elkerülendő, az igazság ezzel szemben az, hogy a rendszeres mozgásnak jelentős vérnyomáscsökkentő hatása lehet.

Ráadásul a rendszeres sportolással nem csak közvetlenül a szívre gyakorolhatunk jótékony hatást, de segítségével megszabadulhatunk a felesleges kilóktól is, mely köztudottan a hipertónia egyik fő rizikófaktora.

8 hét alatt 24 Hgmm
Egy frissen megjelent tanulmányban harminc 40-50 év közötti túlsúlyos hölgynél vizsgálták a rendszeres mozgás egészségre gyakorolt hatását. A résztvevők 8 héten keresztül heti 3×20 perces kardio mozgást végeztek, a 4 km/órás sebességű gyaloglás során szívfrekvenciájukat a maximális pulzusszám 60-70%-án tartották.  A rendszeres mozgás eredményeképpen a 8. hét végére szisztolés vérnyomásuk átlagban 24 Hgmm-rel csökkent, míg a szisztolés értékük mozgást megelőzően átlag 148 Hgmm volt, ez 8 hét alatt átlag 124 Hgmm-re csökkent.

Vérnyomáskezelés életmód orvosi megközelítéssel
Az orvosi tudományos világban egymás után napvilágot látott tudományos eredmények ma már a mindennapi kezelésben is helyet követelnek. A magas vérnyomás kezelése komplex megközelítést igényel, ahol ha csak lehet, kiemelt szerephez kell jutnia az életmóddal, mozgással történő orvoslásnak.

Egy magasvérnyomásos beteg kezelése ezáltal ma talán még összetettebb és nagyobb odafigyelést igényel a szakorvos részéről, mint tíz évvel ezelőtt” – mondja dr. Kapocsi Judit, a magas vérnyomás specialistája.

A kezelés első lépéseként részletes kivizsgálás alapján pontosan meg kell határozni a betegség stádiumát, a magas vérnyomáshoz vezető életút fontosabb lépcsőit, és az esetlegesen már meglévő szervkárosodások mértékét. Ezt követően, ezek ismeretében tudunk a betegnek szakszerű, személyre szabott kezelési tervet ajánlani. Van, akinél az életritmusba sajnos nem lehet beépíteni rendszeres mozgást, de szerencsére egyre több betegnél lehet rá közösen módot találni. A kezelést innen kezdve komplexen, a szükséges gyógyszerek beállítása mellett a mozgásprogramot kidolgozó és végig követő szakemberrel közösen folytatjuk.

Az életmód orvoslást is tartalmazó komplex kezelés, pár hetes-hónapos időt vesz igénybe, ami alatt szükséges a rendszeres kontroll, a programban részt vevő szakemberek folyamatos szakmai konzultációja, és szükség esetén a gyógyszerek dozírozásának után állítása.

Forrás: https://napidoktor.hu/index