Mosó Masa mosószódája

Biztosan mindenki ismeri a kedves kis mosómedve meséjét, aki mosodát működtetett az erdőben egy tó mellett. Ő egészen biztosan nem foszfátos mosószert használt.

Hogy még sokáig láthassuk természetes környezetükben a mese szereplőit, és ne csak mesés illusztrációkon, ideje megtennünk néhány apróságot! Éppen ezért, újra kezdik felfedezni a háziasszonyok azokat a házi praktikákat, amelyeket nem is olyan régen felejtettek el anyáink és nagyanyáink.

A mosószódával egyszerre több pipát is tehetünk tennivalóink listájára. Jelesül: kimostunk, kitakarítottunk -könnyen és gyorsan, vigyáztunk saját és családunk egészségére és kíméltük pénztárcánkat, végül de nem utolsósorban a természet védelmében is letettünk valamit.

szodabikarbona2

A mosószódát már az ókorban is használták. Elszikesedett talajból állították elő, használták takarításhoz, mosáshoz, és kozmetikai szerként is. Évezredekig alkalmazták, mint jól bevált eszközt, míg a modern idők, ,,modern szele” el nem fújta még az emlékét is.

A mosószóda a legfőbb házi praktika?

A mosószódában nincsenek káros anyagok, amelyek gőzét belélegezve, vagy a bőrön keresztül felszívódva komoly allergiás tüneteket okozhatnak. Bátran használhatjuk a lakás zsíros felületeinek gyors takarítására éppúgy, mint mosáshoz, még az érzékeny bőrűek, és asztmások lakásában is.

A gőze nem marja ki a nyálkahártyánkat, és nem irtja ki a szervezetünknek fontos baktériumokat és gombákat se kívül, se belül. A foszfátos mosószer a természetbe kerülve nem azonnal bomlik le, hanem folyamatosan bennmarad a ,,természet anyagcseréjében”, terhelve ezzel a talajt, és közvetve szervezetünket is. Ebből következően, szervezetünkbe kerülve legjobb esetben is, sterilizálja az egyébként összetett életközösséget. A mosószóda, háztartási boltokban könnyen beszerezhető olcsón, és akár nagy kiszerelésben is.

Íme néhány tipp a felhasználásához!

mosószóda

Mosás:

A szokásos mosószerből a félét, vagy akár négyötödét is kispórolhatod ugyanolyan hatásfok mellett. Először kezdd 50 ml mosóporral és ugyanannyi mosószódával, az arányokkal bátran kísérletezgethetsz! A szóda lágyítja a vizet, így a mosógépet is kíméli és megsokszorozza a mosópor hatását is. A színeket ilyen töménységben nem bántja, 40-60 fokon hatásos. Fehér ruhák mosásakor elegendő csak a szóda!

Áztatás:

Az erősen szennyezett ruhát, egy éjszakára bele is áztathatod a langyos vízbe. Egy literhez, 2 teáskanál szódát adj! A színtartósságra itt viszont figyelni kell!

Mosogatás:

5 liter forró vízhez, 1 evőkanál mosószódával kiváló zsíroldót kapsz. Könnyen leszedi az odaégett ételmaradékokat is. Utána ecetes vízben öblíts, hogy ne maradjanak foltok!

Általános tisztítás:

A legmakacsabb foltot a tűzhelyen, a legpiszkosabb csempét és linóleumot is tisztává varázsolhatod, ha egy liter vízhez egy evőkanál szódát adsz, de akár szagtalaníthatod, tisztíthatod a szivacsokat, konyharuhákat, keféket is egy kis szappanos szódás vízben áztatva.

Általános tisztító folyadék:

Ha ez még mindig nem lenne elég, félre is tehetsz egy adag erősebb szódás vizet palackban! Egy liter vízben, oldj fel 3 evőkanál szódát!

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.