Mit jelent, ha ok nélkül keserű, savanyú, fémes vagy édes ízt érzünk a szánkban?

Ha kellemetlen ízt érzünk a szánkban, az valami teljesen ártalmatlan dolog tünete is lehet. Egyes esetekben azonban komolyabb problémára utalhat a jelenség.

A jelenség háttérben számos dolog állhat, és olyan faktorok is befolyásolhatják, hogy mit ettünk az elmúlt napokban vagy hogy milyen betegségek fordultak elő korábban a családban. Mutatjuk a leggyakoribb okokat.

Afta

Az afta egy gombás fertőzés, ami miatt fehér foltocskák jelennek meg a szájüregben, a garatban és a nyelven. A fertőzést egy candida albicans nevű baktérium okozza, ami alapvetően is jelen van a szájüregben, a szaporodását az immunrendszer szabályozza. Ha az immunrendszer legyengül, akkor a baktérium elszaporodik. A fehér hólyagocskákon kívül kellemetlen szájízt is okozhat a probléma.

Hajhullás, bőrproblémák? Cinkhiány okozhatja

Várandósság

A hányinger és a szokatlan fáradtság mellett a várandós nők egy része arról panaszkodik, hogy gyakran érez fémes ízt a szájában. Ennek a testben ilyenkor zajló hormonális változások az okai, amelyek hatással lehetnek a szaglásra és az ízérzékelésre is. Egyes várandós nők például képtelenek megenni kedvenc ételeiket vagy megundorodnak a korábban imádott parfümöktől. A jelenség általában a harmadik trimeszterre elmúlik.

Fotó: 123rf.com

Cinkhiány

A cinkhiány miatt is megjelenhet a rossz szájíz. Hogy ennek mi a pontos oka, azt még nem sikerült kiderítenie a tudósoknak. Egy tanulmány szerint azonban az állhat a háttérben, hogy a cink hiánya miatt csökken a szervezetben a gustin nevű fehérje szintje, ami az ízlelőbimbók irányításában játszik szerepet.

Fertőzés, vírus

Megfázás vagy influenza esetén teljesen normális, ha kesernyés ízt érzünk a nyelvünkön. Az ilyen jellegű fertőzések ugyanis riasztják az immunrendszert, ami fehérjetermeléssel próbálja meg felvenni velük a kórokozók ellen. Ha a torok vagy az orrüreg területén lép fel a fertőzés, akkor a fura ízt a káros baktériumok elszaporodása miatt is érezhetjük.

Vércukorszint-problémák

Ha a vércukorszintünk szabályozásával van gond, akkor fura, édes ízt érezhetünk a szánkban. Egy kutatás szerint a cukorbetegek kifejezetten gyakran tapasztalják. Emellett a cukorbetegség bizonyos esetekben csökkentheti a szervezet cinkszintjét, amitől a szájban keserédes ízt érezhetünk.

Fotó: 123rf.com

Fenyőmag

Létezik egy “fenyőmag-szindróma” nevű jelenség, aminek az okát a kutatók még mindig próbálják megfejteni. A probléma lényege, hogy a fenyőmag fogyasztása után pár nappal keserű szájízt tapasztalunk. Ez akár hetekig is eltarthat, és erősödik, ha eszünk vagy iszunk valamit.

Xerosztómia

A szorongás szájkiszáradást, más néven xerosztómiát okozhat. Ilyenkor lecsökken a szájüregben a nyál mennyisége. A nyál fontos szerepet játszik az egészségünkben az emésztés segítésétől egészen a szájüregben szaporodó baktériumokkal való megküzdésik. Ha nem termelődik belőle megfelelő mennyiség, akkor rossz lehet a szájízünk.

Foto:123rf.com

Gyógyszerek

Ha rendszeresen szedünk valamilyen gyógyszert, érdemes átolvasni a mellékhatások listáját, mert lehet, hogy ez áll a rossz szájíz hátterében. Az íz lehet keserédes, sós vagy akár fémes is, és leggyakrabban valamilyen antibiotikum, gyulladáscsökkentő, illetve magas vérnyomásra vagy allergiára felírt gyógyszer idézheti elő.

Fotó: 123rf.com

Nem megfelelő szájhigiénia

A szájüregben számos baktérium él – károsak és hasznosak is. Ha a szájhigiéniánk nem megfelelő – tehát nem mosunk elég gyakran fogat és nem fogselymezünk -, akkor a károsak mikroorganizmusok elszaporodhatnak és rossz szájízt okozhatnak. Ínygyulladás és lyukas fog esetén nagyobb eséllyel tapasztaljuk ez. Ezt rendszeres fogászati ellenőrzéssel elkerülhetjük.

Forrás: Szívderítő


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.